ßßß
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Chicken Satay - składniki:4 łyżki sosu sojowego100 g masła orzechowego1 łyżeczka curry1 łyżeczka sosu chilli800 g piersi z kurczakasok z 1 limonkisok z 1 cytrynysólChicken Satay - sposób przygotowania: Mieszamy w misce sos sojowy z masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy curry i sos chilli. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski mięsa wbijamy na patyki tak, aby utworzyły się fale. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Podajemy prosto z pieca, polane sokiem z limonki i cytryny.Satay to indonezyjski odpowiednik tureckiego kebaba. Są to kawałeczki mięsa nadziane na patyczki, a następnie grillowane. Serwuj je z pikantnymi sosami, ryżem i świeżymi warzywami. Chicken Satay 4 łyżki sosu sojowego 100 g masła orzechowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu chilli 800 g piersiKurczak pieczony - idealny na piknik!
oraz Tajlandii. Zwykle przyrządza się je na grillu i podaje z aromatycznymi sosami, np. z mleka kokosowego, a także jasnym sosem sojowym. Chicken Satay 4 łyżki sosu sojowego 100 g masła orzechowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu chilli 800 g piersi z kurczaka sok z 1 limonki sok z 1 cytrynyKebab - nie tylko mięso
" tureckiego kebabu. Przygotowuje się go najczęściej z mięsa drobiowego i podaje z sosem (np. z orzeszków ziemnych). Chicken Satay 4 łyżki sosu sojowego 100 g masła orzechowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu chilli 800 g piersi z kurczaka sok z 1 limonki sok z 1 cytryny sól Mieszamy wKurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami
smakują z dodatkiem pikantnych sosów, np. z orzeszków ziemnych, a także sosu sojowego. Najlepsze są z grilla, ale można je również upiec w piekarniku. Chicken Satay 4 łyżki sosu sojowego 100 g masła orzechowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu chilli 800 g piersi z kurczaka sok z 1 limonki sok z 1Więcej o Chicken SatayPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu