ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400 g świeżego filetu z łososia bez skórypapryczka chili habanerocebula dymka2 limonkiłyżeczka delikatnej oliwy z oliwekłyżeczka sosu Worcester2 łyżki dobrego sosu sojowegoszparagi konserwowe (6 sztuk na porcję)sól i świeżo mielony pieprzTatar z łososia z marynowaną dymką, papryczką chili i szparagami - sposób przygotowania: Tatar przyrządzamy błyskawicznie, choć kluczowy dodatek należy przygotować odpowiednio wcześnie. Całość polecamy zacząć od kluczowego dodatku. Papryczkę pozbawiamy pestek, kroimy na cieniutkie plasterki, cebulkę w drobną kostkę. Do słoiczka wyciskamy sok z dwóch limonek, dorzucamy papryczki i cebulkę i szczyptę soli. Następne kroki to: szczelnie zakręcić, energicznie potrząsnąć, odstawić na ok. 8 godzin do lodówki. Dalej jest już z górki, filet z łososia kroimy na cieniutkie plasterki, drobno siekamy. Łączymy z oliwą, sosami oraz odsączonymi papryczkami i cebulkami. Mieszamy - własne dłonie są tu najporęczniejszymi narzędziami - doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. dla lepszego "przegryzienia". Ciemne sosy zmienią nieco jego barwę, jednak to nie szkodzi, będzie ładnie kontrastować z białymi szparagami. Tatar podajemy schłodzony, na pędach szparagów.Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu