ßßß Cookit - przepis na Orientalne burgery z kurczaka, z lekką surówką z marchwi i ogórka oraz pikantnym sosem z orzechów ziemnych.

Orientalne burgery z kurczaka, z lekką surówką z marchwi i ogórka oraz pikantnym sosem z orzechów ziemnych.

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor worldonafork
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Orientalne burgery z kurczaka, z lekką surówką z marchwi i ogórka oraz pikantnym sosem z orzechów ziemnych. - składniki:
Drobiowy burger:
300g filetu z kurczaka
3 łyżeczki sosu sojowego
starta skórka z 1 limonki
0.5 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
suszone chilli (według uznania
ja starałam się nie szaleć
więc dodałam dwie szczypty)
0.25 łyżeczki sproszkowanej kolendry
Lekka surówka:
1 nieduża marchew
1 mały ogórek zielony
Sok z 0.5 limonki
Sól i pieprz do smaku
Sos orzechowy:
100g domowego masła orzechowego
0.25 łyżeczki imbiru w proszku
1 ząbek czosnku
Szczypta chilli
Sok z 0.5 limonki
0.5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka sosu sojowego
garść umytych liści szpinaku
2 bułki do burgerów * burgery będą oczywiście jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne
jeśli użyjecie świeżego imbir
trawy cytrynowej i chilli
Orientalne burgery z kurczaka, z lekką surówką z marchwi i ogórka oraz pikantnym sosem z orzechów ziemnych. - sposób przygotowania: Najlepiej zacząć od przygotowania sosu. *Masło orzechowe bardzo łatwo i szybko przygotujemy w domu, potrzebny będzie do tego jedynie robot kuchenny. Wrzucamy do pojemnika robota 100g solonych i uprażonych orzechów ziemnych. Po ok. 2 minutach zauważymy, że grudki orzechów robią się coraz mniejsze i zaczynają przypominać sklepowe masło orzechowe. Do sosu nie musi być ono bardzo "gładkie". Na niewielkim ogniu ustawiamy rondelek, dodajemy do niego masło orzechowe,sos sojowy, imbir, chilli, wyciskamy do środka sok z limonki, czosnek i wlewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając,aż składniki się połączą i sos zacznie przypominać w konsystencji gęstą śmietanę. Ściągamy rondelek z ognia i odstawiamy. Ocieramy marchew oraz ogórek. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórek kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki. Mieszamy warzywa razem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub (w bardziej "brutalny" sposób ;-)) rozdrabniamy w robocie kuchennym. Umieszczamy go w misce, dodajemy sos sojowy, otartą skórkę z limonki, trawę cytrynową, chilli i suszoną kolendrę. Mieszamy i formujemy z mięsa dwa kotlety o grubości ok. 1cm. Rozgrzewamy na średnim ogniu lekko naoliwioną patelnie grillową. Układamy na niej kotlety z kurczaka i smażymy ok. 3minuty z każdej strony, na złoty kolor. Na spodniej części bułki do burgerów ( przepis tutaj ) układamy liście szpinaku, kotlet z kurczaka i połowę surówki. Na koniec całość polewamy obficie orzechowym sosem ( można go lekko podgrzać przed podaniem ) i przykrywamy górą bułki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163569048/orientalne burgery z kurczaka z lekka surowka z marchwi i ogorka oraz pikantnym sosem z orzechow ziemnych/p