Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor worldonafork
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Orientalne burgery z
kurczaka, z lekką surówką z
marchwi i
ogórka oraz pikantnym sosem z
orzechów ziemnych. - składniki:Drobiowy burger:300g
filetu z kurczaka3 łyżeczki
sosu sojowegostarta skórka z 1
limonki0.5 łyżeczki suszonej
trawy cytrynowejsuszone
chilli (według uznaniaja starałam się nie szalećwięc dodałam dwie szczypty)0.25 łyżeczki sproszkowanej
kolendryLekka surówka:1 nieduża
marchew1 mały
ogórek zielonySok z 0.5
limonkiSól i
pieprz do smakuSos
orzechowy:100g domowego
masła orzechowego0.25 łyżeczki
imbiru w proszku1 ząbek
czosnkuSzczypta
chilliSok z 0.5
limonki0.5 szklanki przegotowanej
wody1 łyżeczka
sosu sojowegogarść umytych liści
szpinaku2
bułki do burgerów * burgery będą oczywiście jeszcze lepsze i bardziej aromatycznejeśli użyjecie świeżego
imbirtrawy cytrynowej i
chilliOrientalne burgery z
kurczaka, z lekką surówką z
marchwi i
ogórka oraz pikantnym sosem z
orzechów ziemnych. - sposób przygotowania: Najlepiej zacząć od przygotowania sosu. *
Masło orzechowe bardzo łatwo i szybko przygotujemy w domu, potrzebny będzie do tego jedynie robot kuchenny. Wrzucamy do pojemnika robota 100g solonych i uprażonych
orzechów ziemnych. Po ok. 2 minutach zauważymy, że grudki
orzechów robią się coraz mniejsze i zaczynają przypominać sklepowe
masło orzechowe. Do sosu nie musi być ono bardzo "gładkie". Na niewielkim ogniu ustawiamy rondelek, dodajemy do niego
masło orzechowe,
sos sojowy,
imbir,
chilli, wyciskamy do środka
sok z limonki,
czosnek i wlewamy pół szklanki
wody. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając,aż składniki się połączą i sos zacznie przypominać w konsystencji gęstą
śmietanę. Ściągamy rondelek z ognia i odstawiamy. Ocieramy
marchew oraz
ogórek.
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ogórek kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki. Mieszamy warzywa razem, skrapiamy
sokiem z limonki, doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu.
Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do
mięsa, lub (w bardziej "brutalny" sposób ;-)) rozdrabniamy w robocie kuchennym. Umieszczamy go w misce, dodajemy
sos sojowy, otartą skórkę z
limonki,
trawę cytrynową,
chilli i suszoną
kolendrę. Mieszamy i formujemy z
mięsa dwa kotlety o grubości ok. 1cm. Rozgrzewamy na średnim ogniu lekko naoliwioną patelnie grillową. Układamy na niej kotlety z
kurczaka i smażymy ok. 3minuty z każdej strony, na złoty kolor. Na spodniej części
bułki do burgerów ( przepis tutaj ) układamy liście
szpinaku, kotlet z
kurczaka i połowę surówki. Na koniec całość polewamy obficie
orzechowym sosem ( można go lekko podgrzać przed podaniem ) i przykrywamy górą
bułki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu