ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)Orientalne szaszłyki - składniki:-4 pojedyncze piersi kurczaka-1/4 szkl sosu sojowego-3-4 łyżki oleju (lub oliwy)-1/3 szkl soku z pomarańczy-1/2 łyżeczki imbiru-1 szczypta curry-1 łyżka miodu-1/2 łyżeczki ostrej papryki (najlepiej pieprz Cayenne)-1 duża szczypta czarnego pieprz u (najlepiej świeżo mielonego)-1 łyżeczka octu winnego-1 szczypta soli.Orientalne szaszłyki - sposób przygotowania: 1.Sos sojowy, olej (lub oliwa), sok pomarańczowy, imbir, curry, miód, paprykę (pieprz Cayenne), pieprz, sól i ocet dokładnie wymieszać w misce na jednolitą masę.2.Piersi z kurczaka przekroić w pół, a następnie pokroić w długie paski.3.Paski mięsa dokładnie wymieszać z marynatą (najlepiej ręką) i odstawić do lodówki na min.1 godzinę (najlepiej na ok. 2 godziny).4.Tak zamarynowane mięso nabijać wzdłuż na długie patyki szaszłykowe (aż powstanie harmonijka) i piec ok. 15 min ze wszystkich stron.Podczas pieczenia mięso może przybrać brunatnego koloru, dzieję się tak, ponieważ miód się karmelizuje i pali. Dzięki temu mięsko nabiera ciekawego posmaczku.Jak zrobić szaszłyki wegetariańskieZdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor
służąca do utrzymywania temperatury (60 °C) - Termoizolacyjne uchwyty po obu stronach, ułatwiające przenoszenie - Łatwe przechowywanie (odłączany kabel sieciowy z termostatem) - Ochrona przed przegrzaniem (bezpiecznik termiczny) Cena: ok. 200 PLN Przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka - zPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu