Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor anna_zaw
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)Orientalne szaszłyki - składniki:-4 pojedyncze
piersi kurczaka-1/4 szkl
sosu sojowego-3-4 łyżki
oleju (lub
oliwy)-1/3 szkl soku z
pomarańczy-1/2 łyżeczki
imbiru-1 szczypta
curry-1 łyżka
miodu-1/2 łyżeczki
ostrej papryki (najlepiej
pieprz Cayenne)-1 duża szczypta
czarnego pieprz u (najlepiej świeżo mielonego)-1 łyżeczka
octu winnego-1 szczypta
soli.Orientalne szaszłyki - sposób przygotowania: 1.
Sos sojowy,
olej (lub
oliwa),
sok pomarańczowy,
imbir,
curry,
miód,
paprykę (
pieprz Cayenne),
pieprz,
sól i
ocet dokładnie wymieszać w misce na jednolitą masę.2.
Piersi z kurczaka przekroić w pół, a następnie pokroić w długie paski.3.Paski
mięsa dokładnie wymieszać z marynatą (najlepiej ręką) i odstawić do lodówki na min.1 godzinę (najlepiej na ok. 2 godziny).4.Tak zamarynowane
mięso nabijać wzdłuż na długie patyki szaszłykowe (aż powstanie harmonijka) i piec ok. 15 min ze wszystkich stron.Podczas
pieczenia mięso może przybrać brunatnego koloru, dzieję się tak, ponieważ
miód się karmelizuje i pali. Dzięki temu
mięsko nabiera ciekawego posmaczku.Jak zrobić szaszłyki wegetariańskieZdrowe i wygodne grillowanie z
marką Sencor
służąca do utrzymywania temperatury (60 °C) - Termoizolacyjne uchwyty po obu stronach, ułatwiające przenoszenie - Łatwe przechowywanie (odłączany kabel sieciowy z termostatem) - Ochrona przed przegrzaniem (bezpiecznik termiczny) Cena: ok. 200 PLN Przepis na orientalne szaszłyki z
kurczaka - zPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu