Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. StockFood / FreePoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3 pałki
kurczaka3 podudzia
kurczakasól i
pieprz1
pomarańczaMarynata:2 łyżki
miodukawałek (3 cm) startego na tarce
imbiru1 zmiażdżony ząbek
czosnku1 łyżeczka
przyprawy \5 smaków\2 łyżeczki
sosu sojowego3 łyżki
marmolady pomarańczowejskórka otarta z 1/2
pomarańczy1 łyżka
oleju sezamowegoKurczak w pomarańczach - sposób przygotowania: Kawałki
kurczaka nakłuwamy
ostrym nożem, oprószamy
solą i
pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy
mięso. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny (lub na całą noc).
Pomarańczę kroimy na grube plastry. Układamy
mięso i plastry
pomarańczy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy resztę marynaty. Na niecałą godzinę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Co jakiś czas polewamy
mięso sosem, który powstanie podczas pieczenia.Coś dla fanów pikantnych smaków. Prosta
sałatkę z
pomidorów i
cebulki, doprawiliśmy
chili, pepperoni,
czosnkiem oraz
sosem worcestershire. Podawaj ją do dań z drobiu, np. pieczonego
kurczaka. Zobacz przepis na
Sałatka królowej Saby z
chili NGR
Papryczki chilli całe suszone NikoDRÓBpokrzywy 5/19piersi
kurczaka z
oliwkami i
pomidorami 8/54piersi
kurczaka z
pomarańczami,
cebulą i
sezamem 9/22pierś
indyka nadziewana 3/46pierś
indyka w sosie z
borówek 1/59pierś
indyka z
winogronami 5/61pierś
kaczki w sosie
czekoladowym 11/73pierś
kurczaka marynowana z sosem
orzechowym i warzywnymi
Sezammaśle z olejem. Zupę podawać z grzankami, posypaną
sezamem i
szczypiorkiem. (6 porcji)
PIERSI KURCZAKA Z
POMARAŃCZAMI I
CEBULĄ 4
piersi kurczaka (80 dag) 2
pomarańcze 1
czerwona cebula (8 dag) 1/2 szklanki
soku pomarańczowego 3 łyżki
sosu sojowego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren
sezamuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu