Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Marta GesslerFot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 główka kapusty białej lub włoskiej1/2 szkl. bulionu drobiowego1/4 szkl. miodu1/4 szkl. octu winnego2 łyżeczki imbiru2 ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki oleju sezamowego6 filetów z łososia2 dymki pokrojone w paseczkisólpieprzGołąbki z łososiem - sposób przygotowania: Przygotować dwa duże garnki. Jeden na ogniu z wrzątkiem. Drugi z lodowatą wodą. Oderwać z kapusty sześć nieuszkodzonych liści i na minutę włożyć je do wrzątku. Przełożyć do zimnej wody i ostudzić. Wyjąć z wody, osuszyć. W małym rondelku połączyć bulion, miód, ocet, imbir, pokrojony czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Gotować na małym ogniu 8-10 min. Sos powinien zgęstnieć. Przyprawić łososiasolą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, tak aby można było łatwiej formować 'gołąbki'. Na liściu układać łososia. Zawinąć. W garnku do gotowania na parze ułożyć 'gołąbki'. Gotować 10-15 min. Do sosu dodać pokrojoną dymkę. Łososia polać sosem. Podawać na przykład z makaronem ryżowym.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu