ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)300 g piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego)10-12 grzybków xiang gu (namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut; takie grzybki można kupić w sklepach z żywnością orientalną)kilka łyżek olejusos hoisin3 łyżki miodu2 łyżki jasnego sosu sojowego (czyli light)1 łyżka utartego imbiru1 łyżeczka soli1 łyżka czerwonego octu ryżowego2 łyżki wina shoxing (można zastąpić sherry)1 łyżeczka mąki kukurydzianej1 łyżka oleju sezamowegopieprz .Chińskie szaszłyki z kurczaka - sposób przygotowania: Pyszne orientalne szaszłyki - szpadki z kurczakiem i grzybami. Serwowane z ryżem są miłym urozmaiceniem - niby szaszłyki ale o zupełnie innym smaku. Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.Kurczaka kroimy na kawałki (takie kwadraty, by łatwo było je nabić na patyczek szaszłykowy). Przygotowujemy marynatę. Mieszamy: miód, sos sojowy, imbir, sól, ocet ryżowy, sherry, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy i pieprz. Wkładamy do marynaty mięso i marynujemy co najmniej 30 minut. Następnie mięso i grzybki nabijamy na szpadki, które wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie gotowe (około 10 do 15 minut). Podajemy z ryżem.Jak zrobić szaszłyki wegetariańskiePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu