Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor oneginetatopa
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)300 g
piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego)10-12
grzybków xiang gu (namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut; takie
grzybki można kupić w sklepach z żywnością orientalną)kilka łyżek
olejusos hoisin3 łyżki
miodu2 łyżki jasnego
sosu sojowego (czyli light)1 łyżka utartego
imbiru1 łyżeczka
soli1 łyżka czerwonego
octu ryżowego2 łyżki
wina shoxing (można zastąpić
sherry)1 łyżeczka
mąki kukurydzianej1 łyżka
oleju sezamowegopieprz .Chińskie szaszłyki z
kurczaka - sposób przygotowania: Pyszne orientalne szaszłyki - szpadki z
kurczakiem i
grzybami. Serwowane z
ryżem są miłym urozmaiceniem - niby szaszłyki ale o zupełnie innym smaku. Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.
Kurczaka kroimy na kawałki (takie kwadraty, by łatwo było je nabić na patyczek szaszłykowy). Przygotowujemy marynatę. Mieszamy:
miód,
sos sojowy,
imbir,
sól,
ocet ryżowy,
sherry,
mąkę kukurydzianą,
olej sezamowy i
pieprz. Wkładamy do marynaty
mięso i marynujemy co najmniej 30 minut. Następnie
mięso i
grzybki nabijamy na szpadki, które wcześniej smarujemy
olejem. Pieczemy na grillu aż
mięso będzie gotowe (około 10 do 15 minut). Podajemy z
ryżem.Jak zrobić szaszłyki wegetariańskiePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu