ßßß Cookit - przepis na Chińskie szaszłyki z kurczaka

Chińskie szaszłyki z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor oneginetatopa
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
300 g piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego)
10-12 grzybków xiang gu (namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut; takie grzybki można kupić w sklepach z żywnością orientalną)
kilka łyżek oleju
sos hoisin
3 łyżki miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego (czyli light)
1 łyżka utartego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżka czerwonego octu ryżowego
2 łyżki wina shoxing (można zastąpić sherry)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju sezamowego
pieprz .
Chińskie szaszłyki z kurczaka - sposób przygotowania: Pyszne orientalne szaszłyki - szpadki z kurczakiem i grzybami. Serwowane z ryżem są miłym urozmaiceniem - niby szaszłyki ale o zupełnie innym smaku. Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.
Kurczaka kroimy na kawałki (takie kwadraty, by łatwo było je nabić na patyczek szaszłykowy). Przygotowujemy marynatę. Mieszamy: miód, sos sojowy, imbir, sól, ocet ryżowy, sherry, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy i pieprz. Wkładamy do marynaty mięso i marynujemy co najmniej 30 minut. Następnie mięso i grzybki nabijamy na szpadki, które wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie gotowe (około 10 do 15 minut). Podajemy z ryżem.
Jak zrobić szaszłyki wegetariańskie
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22632872/chinskie szaszlyki z kurczaka/p