Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor barramundi
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)pierś z
kaczkigarść świeżych
grzybów shitakeszklanka ugotowanej
kaszy jęczmiennej typu pęczak1 łyżka grubo posiekanej świeżej
kolendry1 łyżka
oleju ryżowego1/2 łyżki posiekanego korzenia
imbiru1/2 ząbka
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu syczuańskiego1 łyżka
sosu sojowego na
sos hoisin:2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżka pasty z
czarnej fasoli1/2 łyżki
miodu1/4 łyżki
octu ryżowego1/2 łyżki
oleju sezamowego1/4 łyżki
chilli w płatkach1/2 roztartego ząbka
czosnkuszczypta
pieprzuChrupiąca
kaczka z
grzybami shitake, pęczakiem i
kolendrą - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na
sos hoisin wymieszać w miseczce. Piersi z
kaczki oczyścić z nadmiaru tłuszczu, osuszyć i posmarować z obu stron przygotowanym sosem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na rozgrzaną patelnię położyć pierś z
kaczki skórą do dołu, smażyć 5 min., obrócić
mięso i smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z płyty, odlać wytopiony tłuszcz. Posmarować
mięso raz jeszcze sosem i piec w piekarniku, skórą do góry ok. 20 min. Z
grzybów shitake usunąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki.
Imbir i
czosnek posiekać,
pieprz syczuański utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju ryżowego, wrzucić
imbir i
czosnek, smażyć chwilę, dodać
grzyby i
pieprz syczuański, wlać łyżkę
sosu sojowego, smażyć ok. 4 min, dodać ugotowany pęczak, zdjąć patelnię z płyty, wymieszać z posiekaną
kolendrą.
Kaczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić żeby
mięso odpoczęło. Podawać z przygotowaną
kaszą i pozostałym
sosem hoisin.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na
kaczkę z
jabłkami i
żurawinąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu