ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)pierś z kaczkigarść świeżych grzybów shitakeszklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej typu pęczak1 łyżka grubo posiekanej świeżej kolendry1 łyżka oleju ryżowego1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru1/2 ząbka czosnku1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego1 łyżka sosu sojowego na sos hoisin:2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka pasty z czarnej fasoli1/2 łyżki miodu1/4 łyżki octu ryżowego1/2 łyżki oleju sezamowego1/4 łyżki chilli w płatkach1/2 roztartego ząbka czosnkuszczypta pieprzuChrupiąca kaczka z grzybami shitake, pęczakiem i kolendrą - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na sos hoisin wymieszać w miseczce. Piersi z kaczki oczyścić z nadmiaru tłuszczu, osuszyć i posmarować z obu stron przygotowanym sosem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na rozgrzaną patelnię położyć pierś z kaczki skórą do dołu, smażyć 5 min., obrócić mięso i smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z płyty, odlać wytopiony tłuszcz. Posmarować mięso raz jeszcze sosem i piec w piekarniku, skórą do góry ok. 20 min. Z grzybów shitake usunąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki. Imbir i czosnek posiekać, pieprz syczuański utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić imbir i czosnek, smażyć chwilę, dodać grzyby i pieprz syczuański, wlać łyżkę sosu sojowego, smażyć ok. 4 min, dodać ugotowany pęczak, zdjąć patelnię z płyty, wymieszać z posiekaną kolendrą. Kaczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić żeby mięso odpoczęło. Podawać z przygotowaną kaszą i pozostałym sosem hoisin.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawinąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu