ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca kaczka z grzybami shitake, pęczakiem i kolendrą

Chrupiąca kaczka z grzybami shitake, pęczakiem i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor barramundi
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
pierś z kaczki
garść świeżych grzybów shitake
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej typu pęczak
1 łyżka grubo posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oleju ryżowego
1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1 łyżka sosu sojowego na sos hoisin:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka pasty z czarnej fasoli
1/2 łyżki miodu
1/4 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/4 łyżki chilli w płatkach
1/2 roztartego ząbka czosnku
szczypta pieprzu
Chrupiąca kaczka z grzybami shitake, pęczakiem i kolendrą - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na sos hoisin wymieszać w miseczce. Piersi z kaczki oczyścić z nadmiaru tłuszczu, osuszyć i posmarować z obu stron przygotowanym sosem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na rozgrzaną patelnię położyć pierś z kaczki skórą do dołu, smażyć 5 min., obrócić mięso i smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z płyty, odlać wytopiony tłuszcz. Posmarować mięso raz jeszcze sosem i piec w piekarniku, skórą do góry ok. 20 min. Z grzybów shitake usunąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki. Imbir i czosnek posiekać, pieprz syczuański utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić imbir i czosnek, smażyć chwilę, dodać grzyby i pieprz syczuański, wlać łyżkę sosu sojowego, smażyć ok. 4 min, dodać ugotowany pęczak, zdjąć patelnię z płyty, wymieszać z posiekaną kolendrą. Kaczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić żeby mięso odpoczęło. Podawać z przygotowaną kaszą i pozostałym sosem hoisin.
Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22169632/chrupiaca kaczka z grzybami shitake peczakiem i kolendra/p