Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor tdolbniakCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)2-3
piersi z kurczaka 5
szalotek 1
czerwona papryka 5-6
grzybów shitake lub dużych
pieczarek 5 ząbków
czosnku 3 małe
papryczki chili(ja miałem pepperoni) 50g
orzechów nerkowca sos ostrygowy sos sojowy ciemny
sól cukier(najlepiej brązowy)
skrobia kukurydziana lub
mąka ziemniaczana olej do smażenia
Kurczak w
sosie ostrygowym z
orzechami nerkowca i
grzybami - sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, oczyścić ze wszystkich niepotrzebnych elementów i pokroić na dość cienkie paski lub w kostkę. Pokropić
sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Szalotki pokroić w plasterki,
paprykę w romby o
boku około 1,5-2cm.
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki.
Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć,
papryczki chili drobno posiekać. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki
oleju i usmażyć
połowę mięsa cały czas mieszając. Smażenie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty(można przerwać w momencie, kiedy
mięso zacznie puszczać sok). Przełożyć usmażonego
kurczaka do miski i to samo zrobić z drugą
połową mięsa. Smażenie małymi porcjami powoduje, że patelnia nie wychładza się za szybko i ciągle oddaje energię do
mięsa, przez co
pory szybko się w nim zamykają i
kurczak pozostaje jędrny i soczysty. Po usmażeniu
kurczaka wytrzeć patelnię, rozgrzać 3 łyżki
oleju i wrzucić
paprykę, smażyć cały czas mieszając przez około 30 sekund. Dodać
szalotki i nie przerywać mieszania. Po chwili dodać
czosnek, dokładnie wymieszać i wrzucić
grzyby. Po około 2 minutach dodać 3 łyżki
sosu ostrygowego i wszystko dokładnie wymieszać. Sos warto sobie wcześniej odmierzyć, gdyż jest gęsty i powoli wypływa z butelki, przez co składniki mogą się przypalić w wyniku braku mieszania. Dodać jedną, płaską łyżkę stołową
cukru i posiekane
chili. W szklance
wody rozpuścić czubatą łyżeczkę
skrobi lub
mąki ziemniaczanej i zalać nią składniki na patelni. Sos powinien być w miarę rzadki, więc można dodać drugą szklankę
wody(tym razem już bez zagęszczacza). Warto w tym momencie spróbować sosu, bo może okazać się, że trzeba go dosolić(
sos ostrygowy jest słony, ale czasami niewystarczająco). Na koniec na osobnej patelni usmażyć na niewielkiej ilości
oleju orzechy rozgniecione
między dłoniami(lub porozdzielane na pół - zadanie dla cierpliwych) i dodać je do potrawy. Najlepiej smakuje podane z mieszanką
ryżu brązowego i basmati.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu