ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie ostrygowym z orzechami nerkowca i grzybami

Kurczak w sosie ostrygowym z orzechami nerkowca i grzybami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor tdolbniak
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
2-3 piersi z kurczaka 5 szalotek 1 czerwona papryka 5-6 grzybów shitake lub dużych pieczarek 5 ząbków czosnku 3 małe papryczki chili(ja miałem pepperoni) 50g orzechów nerkowca sos ostrygowy sos sojowy ciemny sól cukier(najlepiej brązowy) skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana olej do smażenia
Kurczak w sosie ostrygowym z orzechami nerkowca i grzybami - sposób przygotowania: Kurczaka umyć, oczyścić ze wszystkich niepotrzebnych elementów i pokroić na dość cienkie paski lub w kostkę. Pokropić sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania reszty składników. Szalotki pokroić w plasterki, paprykę w romby o boku około 1,5-2cm. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć, papryczki chili drobno posiekać. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć połowę mięsa cały czas mieszając. Smażenie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty(można przerwać w momencie, kiedy mięso zacznie puszczać sok). Przełożyć usmażonego kurczaka do miski i to samo zrobić z drugą połową mięsa. Smażenie małymi porcjami powoduje, że patelnia nie wychładza się za szybko i ciągle oddaje energię do mięsa, przez co pory szybko się w nim zamykają i kurczak pozostaje jędrny i soczysty. Po usmażeniu kurczaka wytrzeć patelnię, rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić paprykę, smażyć cały czas mieszając przez około 30 sekund. Dodać szalotki i nie przerywać mieszania. Po chwili dodać czosnek, dokładnie wymieszać i wrzucić grzyby. Po około 2 minutach dodać 3 łyżki sosu ostrygowego i wszystko dokładnie wymieszać. Sos warto sobie wcześniej odmierzyć, gdyż jest gęsty i powoli wypływa z butelki, przez co składniki mogą się przypalić w wyniku braku mieszania. Dodać jedną, płaską łyżkę stołową cukru i posiekane chili. W szklance wody rozpuścić czubatą łyżeczkę skrobi lub mąki ziemniaczanej i zalać nią składniki na patelni. Sos powinien być w miarę rzadki, więc można dodać drugą szklankę wody(tym razem już bez zagęszczacza). Warto w tym momencie spróbować sosu, bo może okazać się, że trzeba go dosolić(sos ostrygowy jest słony, ale czasami niewystarczająco). Na koniec na osobnej patelni usmażyć na niewielkiej ilości oleju orzechy rozgniecione między dłoniami(lub porozdzielane na pół - zadanie dla cierpliwych) i dodać je do potrawy. Najlepiej smakuje podane z mieszanką ryżu brązowego i basmati.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-21190702/kurczak w sosie ostrygowym z orzechami nerkowca i/p