ßßß Cookit - przepis na Chrupiące udka (lub skrzydełka) inaczej

Chrupiące udka (lub skrzydełka) inaczej

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor risza2
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
6 dolnych części udek lub 10 skrzydełek
Panierka:
1.5 opakowania czosnku granulowanego
2.5 łyżki mąki kukurydzianej /pszenną też dopuszczamy/
Pieprz cayenne lub słodka papryka /tryb ostry lub normalny/
1 łyżkę soli /najlepiej morskiej drobno zmielonej/
1/2 łyżeczki cukru /mile widziany trzcinowy/
Olej do głębokiego smażenia
Marynata:
4 łyżki jasnego sosu sojowego
Sok z jednej cytryny
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru /podobnie j.w.
Chrupiące udka (lub skrzydełka) inaczej - sposób przygotowania: Potrawa niby banalna, bo każdy dziś potrafi zrobić pikantne skrzydełka - ale chyba nie takie. Zaczynamy 12 godz. wcześniej, mieszamy wszystkie składniki marynaty i umieszczamy w niej udka bądź skrzydełka /można też jedne i drugie/ te ostatnie dzielimy na trzy części z czego końcówki odrzucamy. Polecam szczelne torebki do marynowania lub zwykłe spożywcze torby plastikowe, należy tylko pomyśleć nad szczelnym zamknięciem. Nie musi to być pełne 12 godz., dobrze jednak zachować minimum 5 godz. Następnie po wyjęciu osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy olej na patelni do głębokiego smażenia lub woku. W misce mieszamy wszystkie składniki panierki. I tu mamy dwie możliwości, ostra to płaska łyżeczka pieprzu cayenne druga to łyżka słodkiej papryki. Udka lub skrzydełka obtaczamy panierką, najlepiej jest znów użyć torebki foliowej /genialna metoda/. Usuwamy nadmiar panierki i czekamy, aż tłuszcz zacznie lekko dymić. Ze względu na temperaturę, ostrożnie wrzucamy nasze udka. Smażym
Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-10744943/chrupiace udka lub skrzydelka inaczej/p