ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)6 udek kurczaka (bez skóry i kości)2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)4 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka soli2 łyżki bulionu drobiowego1 łyżeczka cukrupo 1 łyżeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej1 cebula1/2 szklanki olejupo 1 łyżeczce posiekanej cebuliświeżego imbiru i czosnkuKurczak z trawą cytrynową - sposób przygotowania: Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli ("łódeczki"). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.? źródło: Okazje.info Alternatywa dla zwolenników mięsa drobiowego. Sekret dania tkwi we wcześniejszym marynowaniu mięsa. Kurczak z trawą cytrynową : 6 udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki bulionuTrawa cytrynowa
sojowym i chilli Kurczak z trawą cytrynową Wołowina z papryką i trawą cytrynową... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Trawa cytrynowa nadaje tej potrawie lekkości i orientalnego sznytu. Kurczak z trawą cytrynową Składniki: 6 udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosuKurczak po nowemu
Kuchnia To propozycja, która zapewni kurczakowi lekki, orzeźwiający smak. Kurczak z trawą cytrynową 6 udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce mielonej chiliPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu