Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)6
udek kurczaka (bez skóry i kości)2 łodygi
trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)4 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
soli2 łyżki
bulionu drobiowego1 łyżeczka
cukrupo 1 łyżeczce mielonej
chili i
mąki kukurydzianej1
cebula1/2 szklanki
olejupo 1 łyżeczce posiekanej
cebuliświeżego
imbiru i
czosnkuKurczak z
trawą cytrynową - sposób przygotowania: Pokrój
mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj
trawę cytrynową, 2 łyżki
sosu sojowego i
sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj
bulion z resztą
sosu sojowego,
cukrem i
chili.
Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a
potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy
cebuli ("łódeczki"). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej
olej, podgrzej. Dodaj posiekaną
cebulę,
imbir i
czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż
kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj
cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając.
Mąkę połącz z 2 łyżeczkami
wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.? źródło: Okazje.info Alternatywa dla zwolenników
mięsa drobiowego. Sekret dania tkwi we wcześniejszym marynowaniu
mięsa.
Kurczak z
trawą cytrynową : 6
udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi
trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki
sosu sojowego 1 łyżeczka
soli 2 łyżki
bulionuTrawa cytrynowasojowym i
chilli Kurczak z
trawą cytrynową Wołowina z
papryką i
trawą cytrynową... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info
Trawa cytrynowa nadaje tej potrawie lekkości i orientalnego sznytu.
Kurczak z
trawą cytrynową Składniki: 6
udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi
trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosu
Kurczak po nowemu
Kuchnia To propozycja, która zapewni kurczakowi lekki, orzeźwiający smak.
Kurczak z
trawą cytrynową 6
udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi
trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki
sosu sojowego 1 łyżeczka
soli 2 łyżki
bulionu drobiowego 1 łyżeczka
cukru po 1 łyżeczce mielonej
chiliPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu