Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)6-centymetrowy kawałek
imbiru ; obrany i grubo posiekany5 dużych; obranych i grubo pokrojonych ząbków
czosnkusól2-3 łyżki
soku z cytryny8 podudzi
kurczaka1 pokrojony w kostkę
pomidor1 łyżeczka koncentratu
pomidor owego100 g liści
kolendry2-3 zielone
papryczki chilli (posiekane; pozbawione pestek)3łyżki
oleju250 ml gęstego
jogurtu naturalnegoPodudzia po kenijsku na zielono - sposób przygotowania:
Imbir miksujemy z
czosnkiem, sporą szczyptą
soli,
sokiem cytrynowym i 2 łyżkami
wody.
Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią do żywności i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę
czosnkowo-
imbirową, wkładamy
pomidory i koncentrat, liście
kolendry i
chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę
soli, wlewamy 2 łyżki
wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy
olej, wkładamy
kurczaka razem z marynatą. Smażymy 10 minut, odwracając
mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę
pomidorowo-
kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Dodajemy
jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż
mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki
wody.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu