ßßß
Fot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (21 głosów)5 cm kawałek imbiru10 ząbków czosnku6 posiekanych cebul2 łyżki kuminu1 łyżeczka kurkumy100 ml oleju + 2 łyżki80 dag dużychsurowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)sól3 listki laurowe4 zielone chilli (może ich też być mniej - zależyjak ostre potrawy lubimy)200 ml mleka kokosowegocukier5 ziaren zielonego kardamonuCurry z krewetkami i mlekiem kokosowym - sposób przygotowania: Miksujemy imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę, odstawiamy. Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krewetki, aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych krewetek, tylko już obgotowane - przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy - a dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy. Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut. Dodajemy pół szklanki wody, sól do smaku, liście laurowe i zielone chilli, posiekane i pozbawione nasion. Dusimy 5-8 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i cukrem. Rozgniatamy ziarna kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu. Krewetkowe curry podajemy z ryżem, posypane utartym kardamonem.Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiemCzary z kary
kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem. Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym (Dla 4 osób) 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych, surowych i obranychEgzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
dopiero dodać składniki dania. Fot. Marcin Klaban / AG Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listkiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu