Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (21 głosów)5 cm kawałek
imbiru10 ząbków
czosnku6 posiekanych
cebul2 łyżki kuminu1 łyżeczka
kurkumy100 ml
oleju + 2 łyżki80 dag dużychsurowych i obranych
krewetek (mogą być też ugotowane)
sól3
listki laurowe4
zielone chilli (może ich też być mniej - zależyjak ostre potrawy lubimy)200 ml
mleka kokosowegocukier5 ziaren zielonego
kardamonuCurry z
krewetkami i
mlekiem kokosowym - sposób przygotowania: Miksujemy
imbir,
czosnek,
cebule, kumin, 1/2 łyżeczki
kurkumy i 100 ml
oleju na jednolitą pastę, odstawiamy.
Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki
soli i resztą
kurkumy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i smażymy
krewetki, aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych
krewetek, tylko już obgotowane - przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy - a dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy.
Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut. Dodajemy pół szklanki
wody,
sól do smaku,
liście laurowe i
zielone chilli, posiekane i pozbawione nasion. Dusimy 5-8 minut. Na koniec dodajemy
mleko kokosowe i
krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy
solą i
cukrem. Rozgniatamy ziarna
kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu.
Krewetkowe curry podajemy z
ryżem, posypane utartym
kardamonem.Jak zrobić
sałatkę curry z
kurczakiemCzary z kary
kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z
ryżem.
Curry z
krewetkami i
mlekiem kokosowym (Dla 4 osób) 5 cm kawałek
imbiru 10 ząbków
czosnku 6 posiekanych
cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka
kurkumy 100 ml
oleju + 2 łyżki 80 dag dużych, surowych i obranych
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
dopiero dodać składniki dania. Fot. Marcin Klaban / AG
Curry z
krewetkami i
mlekiem kokosowym 5 cm kawałek
imbiru 10 ząbków
czosnku 6 posiekanych
cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka
kurkumy 100 ml
oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych
krewetek (mogą być też ugotowane)
sól 3 listkiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu