Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)25 dag
orzechów nerkowca5
czerwonych cebul pokrojonych w cząstki5 listków
curry2 łodygi
trawy cytrynowej lub 4 kawałki
skórki cytrynowej1 łyżka mielonej
kolendry1/2 łyżki mielonej
kurkumy1 łyżka
soli1 łyżka
chili (lub mniej)1 zielona
papryczka chili pokrojona w paseczki2 ząbki
czosnku2 plasterki obranego
imbiru300 ml
wody225 ml
mleka kokosowego1 łyżka
olejuCurry z
orzechów nerkowca - sposób przygotowania: Namocz
orzechy na całą noc. W tym czasie zmień
wodę dwa lub trzy
razy. Następnie osącz
orzechy i ugotuj w 300 ml
wody z
kurkumą.
Orzechy powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Rozgrzej
olej, podsmaż
cebulę. Gdy się przyrumieni, dodaj pozostałe składniki, oprócz
kolendry.
Mleko kokosowe i
sól dodaj na końcu. Pogotuj przez chwilę, dodaj
kolendrę. Na koniec włóż do sosu
orzechy. Gotuj na malutkim ogniu, aż wchłoną prawie cały płyn. Mieszaj ostrożnie trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie uszkodzić
orzechów. Podawaj z
ryżem.Jak zrobić
sałatkę curry z
kurczakiemCurry w gary
lub ryb. I tak jak w przypadku samej
mieszanki przypraw, również potrawa o tej nazwie jest różna tak, jak zamieszkujące Indie narody. Wypróbuj nasze przepisy na dania z
curry:
Curry z
wieprzowiny po cejlońsku
Curry z
krewetek po tajsku
Curry z
orzechów nerkowca Curry z
soczewicyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu