Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
markoweCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1
czerwona cebula1/2 kg
mięsa -
jagnięcina pokrojona jak na gulaszposiekany ząbek
czosnku3 łyżki pasty
curry (czerwonej - najlepiej tajskiej)
sos rybny (można zastąpić
maggi)łyżeczka
brązowego cukrusok z połowy
limonkipuszka
mleka kokosowego1/2 kg dyni - obranejwydrążonej i pokrojonej w grubą kostkę
młoda mała
kukurydzafasolka szparagowaolej do smażeniaświeża
kolendra do przybrania
Curry z
jagnięciną i
dynią - sposób przygotowania: Przesmażamy
jagnięcinę na
ostrym ogniu, zdejmujemy. Przesmażamy
cebulę pokrojoną w półplastry. Dodajemy
czosnek i po minucie dorzucamy ponownie
mięso, dodajemy pastę
curry, rozprowadzamy. Po chwili
sos rybny,
mleko kokosowe,
cukier,
sok z limonki i ewentualnie trochę
wody - jeśli trzeba przykryć
mięso. Dusimy 30 minut.Dorzucamy
dynię, jeśli trzeba dolewamy odrobinę
wody, żeby wszystko przykryć i dusimy kolejne 20 minut. Dorzucamy
fasolkę i
kukurydzę, dusimy 10 minut.Podajemy z
ryżem, przybierając świeżymi listkami
kolendry.Zobacz inne przepisy
markoweJak zrobić
sałatkę curry z
kurczakiemPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu