ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka kurze barbecue

Skrzydełka kurze barbecue

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Robert Makłowicz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
500 g kurzych skrzydełek
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 cytryna
1 łyżka miodu
1 łyżka dobrego keczupu
1/2 filiżanki oliwy (ewentualnie oleju)
Skrzydełka kurze barbecue - sposób przygotowania: Cytrynę porządnie wyszorować we wrzątku, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystko to dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać sosem skrzydełka, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin (można na noc), kilkakrotnie obrócić. Skrzydełka ułożyć na ruszcie nie za blisko węgla, bo się spalą, piec ok. 5 min z obu stron, smarując w trakcie pieczenia marynatą (najwygodniej robić to niedużym, płaskim pędzelkiem z długim trzonkiem). Tak samo upiec można inne części kurczaka. Piersi, udka czy nóżki trzeba oczywiście piec dłużej, ok. 10-15 min. Trzeba uważać, żeby kurczaka nie wysuszyć, zwłaszcza piersi. Najlepiej po 7 min zacząć sprawdzać - jeśli po nakłuciu widelcem wypłynie sos nie różowy, lecz jasny, mięso jest gotowe. Całego kurczaka lepiej wprzódy gotować ok. 30 min, następnie podzielić na ćwiartki, marynować i piec 15 min z obu stron. Można też upiec kurczaka bez obgotowania,
Jak zrobić sos barbecue
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408995/skrzydelka kurze barbecue/p