Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ola BielawskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)4
jajka2
suszone grzybki mun1/2 strąka świeżej
czerwonej papryki2
szalotkiplaster (10 dag) chudej
pieczeni wieprzowej1/2 szklanki
zielonego groszku (może być też z puszki - odcedzony z zalewy lub ugotowany mrożony)duża garść
kiełków sojowych1/2 szklanki ugotowanego
ryżu2 łyżeczki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
chilisólolejOmlet z
grzybami mun - sposób przygotowania:
Grzybki mun wypłucz, zalej wrzątkiem i odstaw, by nieco napęczniały, po czym gotuj je przez 10 minut w tej samej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój w wąskie, krótkie paski. Podobnie pokrój oczyszczoną
paprykę,
mięso i obrane
szalotki. Do miseczki wbij
jajka, rózgą roztrzep je z
sosem sojowym,
chili i łyżeczką
wody. Ubijaj lub miksuj, aż mocno się spienią. Na patelni żeliwnej rozgrzej trochę
oleju, wsyp posiekane
grzyby, smaż 1-2 minuty, po czym dodaj
paprykę,
cebulkę,
groszek,
mięso,
ryż i, mieszając, smaż razem, aż wszystkie składniki będą gorące (około 3 minut). Natępnie wyrównaj ich powierzchnię, zalej spienionymi
jajkami, posyp
kiełkami sojowymi i smaż na małym ogniu 3-5 minut (w zależności od grubości omletu), unosząc widelcem brzegi omletu, tak aby masa jajeczna dotarła we wszystkie zakątki. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby omlet równomiernie się usmażył. Pulchny z wierzchu i jasnozłoty od
spodu zsuń na talerz i od razu podawaj.Jak zrobić puszysty omlet?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu