Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zjedz_mnie
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)300g
mąki orkiszowej200g
mąki pszennej12g świeżych
drożdży340 ml ciepłego
mleka i
wody (objętość razem)1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwekotręby orkiszowe
sezamoreganoChleb orkiszowo-pszenny - sposób przygotowania:
Mąki wsypać do miski, dodać
sól, wlać
mleko z
wodą i wymieszać. Następnie dodać
drożdże,
sól,
miód i
oliwę z oliwek. Użyłam robota i końcówek do ciasta. Na najniższych obrotach wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut. Po uzyskaniu jednolitej masy przykryć je ściereczką i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć je na posypaną
mąką stolnicę i chwilę zagniatać, nadając kształt formy w jakiej będzie pieczony (forma powinna być wypełniona
ciastem do połowy wysokości). Formę wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać
otrębami. Tak przygotowane ciasto przykryć ponowne ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem wierzch wysmarować
mlekiem, posypać
sezamem i
oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210oC i piec w tej temperaturze około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec
chleb około 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyjąć
chleb. Studzić na kratce.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu