ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo-pszenny

Chleb orkiszowo-pszenny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zjedz_mnie
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
300g mąki orkiszowej
200g mąki pszennej
12g świeżych drożdży
340 ml ciepłego mleka i wody (objętość razem)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
otręby orkiszowe
sezam
oregano
Chleb orkiszowo-pszenny - sposób przygotowania: Mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać mleko z wodą i wymieszać. Następnie dodać drożdże, sól, miód i oliwę z oliwek. Użyłam robota i końcówek do ciasta. Na najniższych obrotach wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut. Po uzyskaniu jednolitej masy przykryć je ściereczką i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i chwilę zagniatać, nadając kształt formy w jakiej będzie pieczony (forma powinna być wypełniona ciastem do połowy wysokości). Formę wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Tak przygotowane ciasto przykryć ponowne ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem wierzch wysmarować mlekiem, posypać sezamem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210oC i piec w tej temperaturze około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec chleb około 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyjąć chleb. Studzić na kratce.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20205925/chleb orkiszowo pszenny/p