Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Paluchy
pomidorowe - składniki:Na 3 paluchy:1 słoiczek (360 g)
suszonych pomidorów w
oliwie90 dag
mąka +pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)20 dag zakwasu pszennego lub żytniego500 ml
wody2 dag
soli2 dag świeżych
drożdży lub torebka (7 g) suszonych
mąka żytnia i kukurydzianaPaluchy
pomidorowe - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz
mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi
pomidorami i 50 ml
oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby
pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka
razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż wyrośnie (1-2 godziny) i podwoi objętość. Jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. Formujemy wałki, rozciągamy je na długie paski (o długości naszej blachy do pieczenia), skręcamy ze sobą po trzy. Obtaczamy je w mieszaninie
mąki żytniej i kukurydzianej. Układamy paluchy na blasze wyściełanej pergaminem. Czekamy 15-20 minut, aby podrosły, pieczemy 20 minut w 230°C (wnętrze piekarnika warto spryskać
wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą
wodą). Jeśli
pieczywo zrobi się rumiane wcześniej niż po 20 minutach, należy wyjąć jeden chlebek i postukać w niego od
spodu: głuchy odgłos to znak, że się upiekł i można wyjąć wszystkie z piekarnika.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu