ßßß Cookit - przepis na Paluchy pomidorowe

Paluchy pomidorowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Paluchy pomidorowe - składniki:
Na 3 paluchy:
1 słoiczek (360 g) suszonych pomidorów w oliwie
90 dag mąka +pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)
20 dag zakwasu pszennego lub żytniego
500 ml wody
2 dag soli
2 dag świeżych drożdży lub torebka (7 g) suszonych
mąka żytnia i kukurydziana
Paluchy pomidorowe - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż wyrośnie (1-2 godziny) i podwoi objętość. Jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. Formujemy wałki, rozciągamy je na długie paski (o długości naszej blachy do pieczenia), skręcamy ze sobą po trzy. Obtaczamy je w mieszaninie mąki żytniej i kukurydzianej. Układamy paluchy na blasze wyściełanej pergaminem. Czekamy 15-20 minut, aby podrosły, pieczemy 20 minut w 230°C (wnętrze piekarnika warto spryskać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą). Jeśli pieczywo zrobi się rumiane wcześniej niż po 20 minutach, należy wyjąć jeden chlebek i postukać w niego od spodu: głuchy odgłos to znak, że się upiekł i można wyjąć wszystkie z piekarnika.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939678/paluchy pomidorowe/p