Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor makaronik_anecia
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)- łyżka
oliwy z oliwek ( proponuję
oliwę Monini- doskonale komponuje się z warzywami )- duża
cykoria- 3 łyżki
tartej bułki-
natka pietruszki- 5 łyżek startego
parmezanu ( parmiggiano reggiano)- 2 szklanki
sosu pomidorowego ( polecam włoski Cirio)- 40 dag
pieczarek średniej wielkości- 4 ząbki
czosnku- średnia
cebula biała-
sól-
pieprzCykoriowe łódeczki
parmezanowo -
pieczarkowe - sposób przygotowania: - Zaczynam od
cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty!Tak: Połówki
cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.- Przygotowanie farszu: na
oliwie podsmażamy 2 ząbki
czosnku i
cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone
pieczarki. Czekamy, aż
woda odparuje. Dodajemy
bułkę tartą i
natkę posiekaną oraz
parmezan. Solimy i
pieprzymy do smaku.- Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki
cykoriowe, posypujemy jeszcze
parmezanem.-
Sos pomidorowy: smażymy na
oliwie cebulę i
czosnek (2 ząbki
czosnku, połowa
cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka.- W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą
sosu pomidorowego, układamy
cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu