ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki zapiekane z cebulą

Przegrzebki zapiekane z cebulą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tessa Capponi-Borawska
Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETA
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia hiszpańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
12 przegrzebków
sok z 1 limonki
6 łyżek oliwy
2 białe cebule
4 ząbki czosnku
100 ml sherry Fino
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki posiekanej natki
sól
biały pieprz
Przegrzebki zapiekane z cebulą - sposób przygotowania: Umyte przegrzebki marynujemy w soku z limonki 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i na średnim ogniu powoli podsmażamy pokrojoną w cienkie talarki cebulę i posiekany czosnek - aż będą złociste. Dodajemy sherry i czekamy, aż odparuje, odstawiamy. Podsmażoną cebulę układamy na dnie muszli przegrzebków (jeśli użyliśmy świeżych) albo żaroodpornych kokilek. Na to kładziemy po dwa marynowane przegrzebki na porcję, posypujemy bułką tartą i natką, polewamy resztą oliwy i wstawiamy na górną półkę bardzo gorącego piekarnika na 5 minut. Inspirację do tego przepisu znalazłam w książce Catalan Country Kitchen uroczej Marimar Torres. Bardzo ważnym kontrapunktem smakowym jest tu sherry, ale jeśli nie mamy go pod ręką, możemy użyć wytrawnego białego wina.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602389/przegrzebki zapiekane z cebula/p