Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert Sowa
Fot. Paweł Myszka i Magdalena GuPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2
pstrągi4 duże liście
młodej kapusty lub
kapusty włoskiej3
ziemniaki2 ząbki
czosnku2
listki laurowe4 gałązki
koperkusólpieprzBoczniaki w
śmietanie :30 dag boczniaków lub
grzybów leśnych1
cebula2 ząbki
czosnku1/4 szklanki
śmietany (22-proc.)1/2 szklanki
wytrawnego białego wina2 łyżki
olejusólpieprzPstrąg w liściach
kapusty - sposób przygotowania:
Pstrągi spraw, opłucz, osusz,
posól i popieprz. W każdą
rybę włóż 1
listek laurowy, 2 gałązki
koperku i zgnieciony ząbek
czosnku. Liście
kapusty sparz i osącz. Każdą
rybę zawiń w 2 liście
kapusty i ułóż w brytfannie.
Ziemniaki obierz i opłucz,
posól. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż obok
ryby. Piecz 40 minut w temp. 180-200°C. Boczniaki oczyść, pokrój w paski i usmaż na
oleju z dodatkiem
czosnku i posiekanej
cebuli. Duś 5-7 minut na wolnym ogniu, wlej
śmietanę i
wino, duś jeszcze 10 minut.
Ryby podawaj z
ziemniakami i duszonymi boczniakami.
RYBY,
OWOCE MORZAburgery z
łososia z
sosem musztardowym 11/31carpaccio ze
świeżego łososia 1/55dorsz duszony z
pieczarkami 9/65dorsz pieczony w
śmietanie 9/66dorsz suszony gotowany z
ziemniakami i
kapustą (bacalhau cozido) 12/47dorsz z
cebulą 9/65dorsz z
imbirem i
sezamem 9/20dorsz z
suszonymi śliwkami 9/64filet z łPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu