Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Maciej Nowicki
Fot. TimeMachinePoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 średnie
marchewki2 korzenie
pasternaku (ewentualnie
pietruszki)3
goździki300 g filetu z wędzonego jesiotra lub
sandacza (ewentualnie innej
wędzonej ryby)
sól i
pieprz400 ml
mleka2 duże
cebule50 ml
octu winnego2
jajka40 g
mąki50 g
masła1 pęczek
koperkuWędzona ryba w
mleku z
jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Przygotowujemy
wywar warzywny: w litrze
wody gotujemy pokrojone w kostkę
marchewki i
pasternak (lub
pietruszkę) z dodatkiem
goździków. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je, zachowując
wywar.
Rybę - jeśli mamy jeden duży filet, kroimy go na pół - oprószamy
solą i
pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki. Do połowy
wywaru (resztę możemy zużyć np. do zupy) dodajemy
mleko,
rybę oraz pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy
jajka w koszulkach: wlewamy
wodę do garnka, solimy i dodajemy
ocet winny. Każde
jajko osobno wbijamy do płytkiego naczynia. Zakwaszoną
wodę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy bardzo energicznie rózgą, tak aby powstało coś w rodzaju
wiru i szybkim ruchem wlewamy pierwsze
jajko. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do naczynia z zimną
wodą. Podobnie postępujemy z drugim
jajkiem. Wyjmujemy ugotowaną
rybę,
wywar cedzimy, zagęszczamy przyrządzoną z
mąki i
masła zasmażką. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane
marchewkę i
pasternak (lub
pietruszkę).
Rybę przekładamy na talerze, polewamy sosem. Obok każdej porcji układamy
jajko w koszulce. Posypujemy posiekanym
koperkiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu