ßßß
Fot. TimeMachinePoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 średnie marchewki2 korzenie pasternaku (ewentualnie pietruszki)3 goździki300 g filetu z wędzonego jesiotra lub sandacza (ewentualnie innej wędzonej ryby)sól i pieprz400 ml mleka2 duże cebule50 ml octu winnego2 jajka40 g mąki50 g masła1 pęczek koperkuWędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Przygotowujemy wywar warzywny: w litrze wody gotujemy pokrojone w kostkę marchewki i pasternak (lub pietruszkę) z dodatkiem goździków. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je, zachowując wywar. Rybę - jeśli mamy jeden duży filet, kroimy go na pół - oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki. Do połowy wywaru (resztę możemy zużyć np. do zupy) dodajemy mleko, rybę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy jajka w koszulkach: wlewamy wodę do garnka, solimy i dodajemy ocet winny. Każde jajko osobno wbijamy do płytkiego naczynia. Zakwaszoną wodę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy bardzo energicznie rózgą, tak aby powstało coś w rodzaju wiru i szybkim ruchem wlewamy pierwsze jajko. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Wyjmujemy ugotowaną rybę, wywar cedzimy, zagęszczamy przyrządzoną z mąki i masła zasmażką. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane marchewkę i pasternak (lub pietruszkę). Rybę przekładamy na talerze, polewamy sosem. Obok każdej porcji układamy jajko w koszulce. Posypujemy posiekanym koperkiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu