ßßß Cookit - przepis na Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce

Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Maciej Nowicki
Fot. TimeMachine
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia rosyjska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 średnie marchewki
2 korzenie pasternaku (ewentualnie pietruszki)
3 goździki
300 g filetu z wędzonego jesiotra lub sandacza (ewentualnie innej wędzonej ryby)
sól i pieprz
400 ml mleka
2 duże cebule
50 ml octu winnego
2 jajka
40 g mąki
50 g masła
1 pęczek koperku
Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Przygotowujemy wywar warzywny: w litrze wody gotujemy pokrojone w kostkę marchewki i pasternak (lub pietruszkę) z dodatkiem goździków. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je, zachowując wywar. Rybę - jeśli mamy jeden duży filet, kroimy go na pół - oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki. Do połowy wywaru (resztę możemy zużyć np. do zupy) dodajemy mleko, rybę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy jajka w koszulkach: wlewamy wodę do garnka, solimy i dodajemy ocet winny. Każde jajko osobno wbijamy do płytkiego naczynia. Zakwaszoną wodę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy bardzo energicznie rózgą, tak aby powstało coś w rodzaju wiru i szybkim ruchem wlewamy pierwsze jajko. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Wyjmujemy ugotowaną rybę, wywar cedzimy, zagęszczamy przyrządzoną z mąki i masła zasmażką. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane marchewkę i pasternak (lub pietruszkę). Rybę przekładamy na talerze, polewamy sosem. Obok każdej porcji układamy jajko w koszulce. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939858/wedzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce/p