Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 g
kaszy bulgur1 łyżka
masła4 szklanki
bulionu warzywnego /może być z kostki/1 ugotowana duża
marchewka1 ugotowana
pietruszka1 mały ugotowany
seler1 duża
cebula8 średnich
czerwonych papryk + 2 do dodania do nadzienia
olej rzepakowysólpieprz1
jajkopęczek zielonej
pietruszkiPapryka nadziewana
kaszą Bulgur - sposób przygotowania: Bulgur wypłukać, odcedzić i osuszyć na sicie. Rozgrzać w garnku z grubym dnem
masło po czym wsypać
kaszę i mieszając smażyć około 4 minut. Zalać
bulionem, doprowadzić mieszając do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach
oleju, dodać pokrojoną w drobna kostkę
cukinię i 2
papryki. Podsmażyć do miękkości.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler pokroić w drobną kostkę. Miękki bulgur przesypać do miski, dodać warzywa, pokrojoną
natkę pietruszki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Połączyć z
jajkiem.
Papryki umyć, odciąć górne części od strony łodyżki, wydrążyć. Napełniać farszem, przykryć odciętymi górnymi częściami jak pokrywkami i pionowo układać ciasno w posmarowanym
olejem naczyniu do zapiekania. Każdą
paprykę polać delikatnie
olejem. Do naczynia wlać szklankę delikatnego
bulionu warzywnego i wstawić na około pół godziny do nagrzanego do 180oC piekarnika. Podawać po upieczeniu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu