ßßß Cookit - przepis na Lubelskie sushi z kaczki i bakłażana

Lubelskie sushi z kaczki i bakłażana

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Wiktor Gnich, Tomasz Nasiłowski
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
60 g mięsa z kaczki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki syropu z czarnego bzu
2 łyżki miodu gryczanego lub sosnowego
75 g kaszy gryczanej
75 g kaszy jaglanej
25 g ugotowanych ziemniaków
25 g cebuli
30 g sera białego zabłockiego
sól
pieprz
8 plastrów szynki Chrobrego lub parmeńskiej
3 gruszki
200 ml miodu pitnego trójniaka
100 ml syropu malin owego
1 średni bakłażan
20 ml oleju dyniowego
1 papryka czuszka
5 g pudru malto (lub proszku wasabi)
200 g malin mrożonych
po 50 ml octu i syropu malin owego
Lubelskie sushi z kaczki i bakłażana - sposób przygotowania: Przygotuj kaczkę: połącz syrop z bzu, miód i sos sojowy. Zalej marynatą mięso, przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na dwa dni. Zamarynowane mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmij i ostudź. Ugotuj obie kasze w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Na oleju zeszklij cebulę. Ser i ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę, dodaj przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Na foli spożywczej ułóż plastry szynki tak, by lekko zachodziły na siebie, a na nich kaszę gryczaną. Z farszu serowego uformuj wałek i ułóż na wierzchu. Całość zroluj. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. 1 cm, posyp je solą, odstaw na 10 minut, opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i ostudź. Na folii spożywczej ułóż plastry bakłażana tak, by na siebie zachodziły, na nich kaszę jaglaną i paski pieczonej kaczki. Zwiń w roladę. Gruszkę obierz. W garnku zagotuj miód pitny i syrop z malin. Włóż gruszkę i lekko obgotuj, ostudź i pokrój w cienkie plastry. Maliny przesmaż na patelni, dodaj ocet malinowy, syrop malinowy i pokrojoną czuszkę. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Na patelni rozgrzej olej dyniowy, dodaj przekrojoną czuszkę i smaż 1-2 minuty. Olej przecedź, dodaj proszek malto i wymieszaj. Pokrojone rolady podawaj na plastrach gruszki z sosem malinowym i olejem dyniowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744915/lubelskie sushi z kaczki i baklazana/p