Wykonanie
Nieczęsto jadam potrawy wegetariańskie. Absolutnie nie jestem przeciwniczką tego kierunku żywienia, a nawet twierdzę, że dania wegetariańskie są bardzo, bardzo smaczne. Osobiście po prostu za bardzo lubię
mięso. Nie wyobrażam sobie dnia, w którym miałabym przestać być mięsożercą. Niemniej jednak, sięgam od czasu do czasu po dania w wersji wege, szczególnie by zaspokoić kulinarną ciekawość. Tak oto odkryłam poniższe klopsiki. Przepis powstał jako efekt czyszczenia moich szafek kuchennych i okazał się strzałem w dziesiątkę. Klopsiki z
kaszy jaglanej i
soczewicy są znakomite. :)
Składniki:klopsiki:100 g
czerwonej soczewicy100 g
kaszy jaglanej1
jajko5 łyżek stołowych
bułki tartej2 ząbki
czosnkupół łyżeczki
pieprzu cayennesól,
pieprzolejsos:puszka
pomidorów½
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
bazylii1 i ½ łyżeczki
oregano1 łyżeczki kuminuszczypta
cukruoliwa do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:sos:Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na złoto drobno pokrojoną
cebulę. Następnie dodajemy
pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, co pewien czas mieszając. Dodajemy
cukier,
przecier pomidorowy oraz
przyprawy, grzejemy przez kilka minut bez przykrycia, aby
woda odparowała, a sos zgęstniał. Następnie odstawiamy go wystudzenia i blendujemy do gładkiej konsystencji.klopsiki:
Soczewicę i
kaszę jaglaną układamy na oddzielnych sitkach. Płuczemy pod zimną
wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy je oddzielnie, pod przykryciem w osolonej wodzie, przez około 10-15 minut od momentu zawrzenia
wody. Na każdą jedną porcję
kaszy lub
soczewicy, dajemy dwie porcje
wody. W tym przypadku będzie to 200 ml do
kaszy i 200 ml do
soczewicy. Po ugotowaniu zostawiamy je jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Ważne jest, żeby zarówno
soczewica, jak i
kasza jaglana były nierozgotowane i dość zbite.W
między czasie
cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzaną
oliwą. Ostudzoną
soczewicę blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej
cebulę,
kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
bułkę tartą,
jajko oraz
przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej kulki. Gotowe klopsiki podsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie przekładamy do
sosu pomidorowego i razem podgrzewamy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym
makaronem oraz gałązkami świeżego
tymianku.Smacznego!
Ten oraz inne apetyczne przepisy z wykorzystaniem
soczewicy znajdziecie w dziewiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).