ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Klopsiki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Nieczęsto jadam potrawy wegetariańskie. Absolutnie nie jestem przeciwniczką tego kierunku żywienia, a nawet twierdzę, że dania wegetariańskie są bardzo, bardzo smaczne. Osobiście po prostu za bardzo lubię mięso. Nie wyobrażam sobie dnia, w którym miałabym przestać być mięsożercą. Niemniej jednak, sięgam od czasu do czasu po dania w wersji wege, szczególnie by zaspokoić kulinarną ciekawość. Tak oto odkryłam poniższe klopsiki. Przepis powstał jako efekt czyszczenia moich szafek kuchennych i okazał się strzałem w dziesiątkę. Klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy są znakomite. :)
Składniki:
klopsiki:
100 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
5 łyżek stołowych bułki tartej
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
olej
sos:
puszka pomidorów
½ przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
1 i ½ łyżeczki oregano
1 łyżeczki kuminu
szczypta cukru
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, co pewien czas mieszając. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy oraz przyprawy, grzejemy przez kilka minut bez przykrycia, aby woda odparowała, a sos zgęstniał. Następnie odstawiamy go wystudzenia i blendujemy do gładkiej konsystencji.
klopsiki:
Soczewicę i kaszę jaglaną układamy na oddzielnych sitkach. Płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy je oddzielnie, pod przykryciem w osolonej wodzie, przez około 10-15 minut od momentu zawrzenia wody. Na każdą jedną porcję kaszy lub soczewicy, dajemy dwie porcje wody. W tym przypadku będzie to 200 ml do kaszy i 200 ml do soczewicy. Po ugotowaniu zostawiamy je jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Ważne jest, żeby zarówno soczewica, jak i kasza jaglana były nierozgotowane i dość zbite.
W między czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzaną oliwą. Ostudzoną soczewicę blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej cebulę, kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej kulki. Gotowe klopsiki podsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie przekładamy do sosu pomidorowego i razem podgrzewamy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem oraz gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego!
Ten oraz inne apetyczne przepisy z wykorzystaniem soczewicy znajdziecie w dziewiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2016/01/klopsiki-z-czerwonej-soczewicy-i-kaszy.html