ßßß Cookit - przepis na Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

nazwa

Wykonanie

czyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem .
Składniki :
3-4 bakłażany
3-4 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
100ml przecieru pomidorowego (pasaty)
1 łyżeczka cukru
oregano
bazylia
sól, pieprz
oliwa
200g mozzarelli
100g parmezanu
50g bułki tartej
Przygotowanie :
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały.
W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i smażyć przez chwilę z czosnkiem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i bazylię oraz sól i pieprz. Dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie zmiksować.
Bakłażana op łukać z soli i osuszyć. Rozgrzać dużą patelnię, plastry bakłażana smarować oliwą i smażyć kilka minut aż oberżyna zmięknie i lekko się przyrumieni, posmarować drugą stronę oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje.
Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/07/parmigiana-di-melanzane.html