Wykonanie
U nas chłopy zagryzają
salcesonem, a na
słonecznej Sycylii
gruszkami miłości, czyli
bakłażanami… eeeeh, tacy to pożyją…Składniki:2 duże
bakłażany4 duże
pomidory ( my użyliśmy odmiany malinowej)mała puszka
koncentratu pomidorowego300 g startego
parmezanu (z powodzeniem można też użyć zwykłego
sera żółtego)1 kulka
mozzarellikilka listków świeżej
bazyliimin. 4 porządne ząbki
czosnkuoliwasuszona
bazylia,
oregano,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5- 1 cm. Plastryr nacieramy
solą i odstawiamy na ok. pół godziny, żeby puściły sok. W tym czasie przygotowujemy
sos pomidorowy: kroimy
pomidory i
czosnek w kosteczkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy odrobinę
oliwy,
koncentrat pomidorowy, posiekane liście
bazylii i przyprawiamy do smaku. Gotujemy na malutkim ogniu do powstania w miarę jednolitego, gęstego sosu. Plastry
bakłażana płuczemy z
soli i podsmażamy na rozgrzanej
oliwie ok. 2-3 min. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Na dnie układamy kilka plastrów
bakłażana (tak, aby szczelnie zakryły dno). Następnie wylewamy część
sosu pomidorowego, na który z kolei układamy kilka cienkich plasterków
mozzarelli i posypujemy częścią
sera. Czynności te powtarzamy kilkakrotnie ( u nas składników wystarczyło na 4 przeł0żenia). Całość zapiekamy ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.