ßßß Cookit - przepis na Zagrycha Sycylijczyka

Zagrycha Sycylijczyka

nazwa

Wykonanie

U nas chłopy zagryzają salcesonem, a na słonecznej Sycylii gruszkami miłości, czyli bakłażanami… eeeeh, tacy to pożyją…
Składniki:
2 duże bakłażany
4 duże pomidory ( my użyliśmy odmiany malinowej)
mała puszka koncentratu pomidorowego
300 g startego parmezanu (z powodzeniem można też użyć zwykłego sera żółtego)
1 kulka mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
min. 4 porządne ząbki czosnku
oliwa
suszona bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5- 1 cm. Plastryr nacieramy solą i odstawiamy na ok. pół godziny, żeby puściły sok. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: kroimy pomidory i czosnek w kosteczkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy odrobinę oliwy, koncentrat pomidorowy, posiekane liście bazylii i przyprawiamy do smaku. Gotujemy na malutkim ogniu do powstania w miarę jednolitego, gęstego sosu. Plastry bakłażana płuczemy z soli i podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 2-3 min. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy kilka plastrów bakłażana (tak, aby szczelnie zakryły dno). Następnie wylewamy część sosu pomidorowego, na który z kolei układamy kilka cienkich plasterków mozzarelli i posypujemy częścią sera. Czynności te powtarzamy kilkakrotnie ( u nas składników wystarczyło na 4 przeł0żenia). Całość zapiekamy ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/10/22/zagrycha-sycylijczyka