ßßß Cookit - przepis na Bakłażan pieczony z mozarellą i pomidorem

Bakłażan pieczony z mozarellą i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś zapraszamy na letnią, bakłażanową potrawę, wzorowaną na popularnej włoskiej sałatce Caprese : zapiekane plastry bakłażana z mozzarellą, pomidorami i bazylią =)
Potrzebne będą:
- 1 duży bakłażan (5-6 plastrów 1 cm)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 kulka mozzarelli (12 plastrów 1-2 mm)
- 3-4 pomidory pokrojone w plastry
- 6 czubatych łyżek startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- garść posiekanych listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
1) Plastry bakłażana układamy na blasze, oliwimy z obu stron, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy w ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
2) Po tym czasie, gdy bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze układamy po 2 plasterki mozzarelli, 2-3 pomidora i posypujemy obficie startym żółtym serem.
3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż sery się roztopią.
4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą bazylia.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/bakazan-pieczony-z-mozarella-i-pomidorem.html