Wykonanie
Lasagne z
serem i grillowanym
bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy ,a efekt taki jak widać. Pychotka!
Chociaż bardzo lubię w tego typu zapiekance zastosować
sos beszamelowy , postanowiłam z niego zrezygnować. Użyłam
miękkiego sera typu cresenza ,trochę
parmezanu i uzyskałam całkiem niezły efekt. Poniewaz lubię, kiedy sos wypływa
spod płatów ciasta użyłam dośc duzo
sera. Można go jednak dać znacznie mniej.Jak kto lubi ........zapiekanka nie powinna być jednak sucha.
Cre senza /stracchino/ to rodzaj włoskiego , miękkiego , kremowego
sera z
mlek a krowiego .
Ser ma dość kwaśny /czasem odnoszę wrażenie , że fermentuje/ ,charakterystyczny smak i jest dość tłusty. Świetnie nadaje się do smarowania
pieczywa , jest używany często do przekładania popularnej we Włoszech piadiny. Tym razem wykorzystałam go do pysznej lasagne z
bakłażanem.Do przygotowania tej zapiekanki można śmiało użyć innego
sera do zapiekania. np.
mozzarelli,a jesli ktoś chce może
ser zamienić na
sos beszamelowy.Składniki:/4 porcje/250 g płatów lazania/ lasagne/3-4
bakłażanyok.350 g
sera cresenza / może być
mozzarella lub inny do zapiekania/ok.100 g świeżo startego
parmezanu,pęczek świeżej
bazyliioliwa z oliwek /2-3 łyżki/
sól i
pieprz do smakuWykonanie:-
Bakłażany umyć ,osuszyć , pokroić wzdłuż na cienkie plastry /kilka milimetrów/.-Każdy plaster posmarować cienką warstwą
oliwy / użyć pędzelka/ i grillować kilka minut z każdej strony. Delikatnie posolić i oprószyć
pieprzem.
-Płaty
makaronu zanurzyć kilka minut we wrzątku.-Dno naczynia do zapiekania /20 na 20 cm/ posmarować
oliwą.-Na dnie ułożyć warstwę
bakłażana ,rozłożyć cienko
ser .-Posypać listkami
bazylii , startym
parmezanem i przykryć płatem ciasta.-Ponownie ułożyć warstwę
bakłażana ,
ser ,
bazylię,
parmezan i ciasto.
- Kontynuować układanie warstw do wykończenia poroduktów.-Ostatnią warstwę powinny stanowić
bakłażany i
ser.-Zapiekankę skropić
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 20-25 minut.
Zapiekankę podawać z salsą
pomidorową