Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na letnią,
bakłażanową potrawę, wzorowaną na popularnej włoskiej
sałatce Caprese : zapiekane połowki
bakłażana z
mozzarellą,
pomidorami i
bazylią. Pomysł na tą potrawę otrzymałem od Agnieszki.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
bakłażanów w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2 małe lub średnie
bakłażany-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz- 1 kulka
mozzarelli (pokrojona na plastry 1-2 mm)- 3-4
pomidory pokrojone w plastry- 6 czubatych łyżek startego
żółtego sera, np. gouda- garść posiekanych listków świeżej
bazylii lub
bazylia suszonaSposób wykonania:1) Połówki
bakłażana układamy na blasze, oliwimy z obu stron, posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie zapiekamy w około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.2) Po tym czasie, gdy
bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze układamy po 2 plasterki
mozzarelli, 2-3
pomidora i posypujemy obficie startym
żółtym serem.3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż
sery się roztopią.4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą
bazylia lub
bazylią suszoną.Smacznego =)