Wykonanie
Uwielbiam sałatki
ryżowe, chociaż może nie robię ich zbyt często. Niemniej, jak już zrobię to znika szybciej, niż zdążę się najeść ;)
Potrzebne składniki:3
torebki ryżu6
jajek6,7
ogórków konserwowych w occiesłoik
papryk konserwowychsok z cytryny ( ja dałam Limmi
cytrynkę )puszka
kukurydzysól,
pieprz do smaku
por,
szczypiorek5, 6 łyżek
majonezu60 dag
pieczarek2,3
cebule25 dag
sera żółtego1 puszka
czerwonej fasoliłyżka
masłaSposób wykonania:
Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną
wodą, bardzo drodno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy posiekany drobno
por i
koperek.3
torebki ryżu wkładamy do wrzącej
wody tak, aby były zanurzone. Gotujemy ok. 15 minut, następnie przelewamy zimną
wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Nie dodajemy gorącego do reszty !Dodajemy pokrojone drobno
ogórki konserowe i
paprykę konserową.
Pieczarki wkładamy do wrzącej
wody osolonej i z
cytryną. Podgotowane studzimy, kroimy w kostkę. Przesmażamy na łyżce
masła. Zimne dodajemy do reszty składników.Dodajemy puszkę
kukurydzy, puszkę
czerwonej fasoli, pokrojony w kostkę
żółty ser,
cebulę.Dokładamy 5, 6 łyżek
majonezu. Solimy i
pieprzymy do smaku. Mieszamy.Smacznego !