Wykonanie
Sałatka z
pieczarek jest jedną z moich ulubionych,świetna na przyjęcia i nie tylko.Bardzo smakowała moim gościom i myślę że wam też posmakuje.Polecam.
SKŁADNIKI :500 g jasnych
pieczarek (krojone dostępne w Lidlu) + 1 łyżka
soku z cytryny do gotowania5
jajek ugotowanych na twardo,pokrojonych w kostkę5
ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę(odciśniętych z soku)1 puszka
kukurydzy1
por,biała część1 pęczek drobnego
szczypiorku2-3 łyżki
majonezusól,
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :
Pieczarki myjemy,ścieramy na szatkownicy w plasterki (ja kupiłam już pokrojone w Lidlu),przekładamy je do garnka,zalewamy
wodą z odrobiną
soli i
sokiem z cytryny.Gotujemy 5-10 minut.Odcedzamy i płuczemy,następnie dobrze odciskamy
pieczarki.
Por białą część przecinamy wzdłuż,parzymy go 1 minutę w wrzątku (można wrzucić go do
wody po pieczarkach),następnie dobrze
por wyciskamy i kroimy w plasterki.Do dużej miski wsypujemy odcedzoną i odciśniętą
kukurydzę,dodajemy pokrojone
ogórki,
pieczarki,
jajko,
por i posiekany
szczypiorek.
Sałatkę doprawiamy
sola i
pieprzem,dokładamy
majonez,dokładnie mieszamy.
Sałatka pieczarkowa nie będzie podchodziła
wodą jeżeli składniki będą dobrze wyciśnięte.Przechowujemy ją w lodówce.Smacznego.