ßßß Cookit - przepis na Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwa sałatka z dosłownie kilku składników. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie do pracy, ale i na imprezę. A gdy zrobiłam to zdjęcie bateria w aparacie bezczelnie się rozładowała, dlatego dziś do przepisu załączam to jedno jedyne... bo niestety, gdy odłączyłam aparat od ładowarki sałatki już nie było ;)
Szczypiorku powinno być trochę więcej niż widać to na zdjęciu, dałam ile akurat miałam ;) Ale lepiej smakuje, gdy jest go więcej! Do listy składników można dodać jeszcze 2 - 3 łyżki kukurydzy lub groszku konserwowego, nie wszyscy domownicy lubią, dlatego zrobiłam bez, ale świetnie się komponują!
Na imprezę polecam od razu przygotować podwójną porcję!
PS. Właściwie nie wiem, dlaczego zrobiłam zdjęcie z czosnkiem :) NIE ma go na liście składników i NIE pasuje do tej sałatki moim zdaniem :D Został chyba z gulaszu z poprzedniego posta, a że udało mi się zrobić tylko to jedno zdjęcie...
Zobacz też sałatkę ze smażonych pieczarek - swoją drogą nie wiem, co jest z tą sałatką, że zawsze pada mi bateria w aparacie ;)
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 1/2 białej części niedużego pora
- pęczek szczypiorku
- 5 niedużych jajek
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 - 3 łyżki kukurydzy lub groszku konserwowego
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie myjemy. Obgotowujemy je przez ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie (wrzucamy pieczarki dopiero, gdy woda się zagotuje!). Odstawiamy na durszlaku, żeby obciekły i wystygły.
2. Pora kroimy w dosyć drobne paseczki (najpierw nacinamy wzdłuż ok. 4 mm paski, a później drobno w poprzek). Przekładamy do miski, zasypujemy odrobiną soli, odstawiamy na kilka minut, a w tym czasie kroimy pozostałe składniki.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i jajka oraz pokrojony szczypiorek. Opcjonalnie wrzucamy groszek lub kukurydzę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
A jeśli spodobał Ci się ten post lub okazał się użyteczny dołącz do grona przyjaciół na Facebooku!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2014/02/saatka-pieczarkowa.html