Wykonanie
Bardzo łatwa
sałatka z dosłownie kilku składników. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie do pracy, ale i na imprezę. A gdy zrobiłam to zdjęcie bateria w aparacie bezczelnie się rozładowała, dlatego dziś do przepisu załączam to jedno jedyne... bo niestety, gdy odłączyłam aparat od ładowarki sałatki już nie było ;)
Szczypiorku powinno być trochę więcej niż widać to na zdjęciu, dałam ile akurat miałam ;) Ale lepiej smakuje, gdy jest go więcej! Do listy składników można dodać jeszcze 2 - 3 łyżki
kukurydzy lub
groszku konserwowego, nie wszyscy domownicy lubią, dlatego zrobiłam bez, ale świetnie się komponują!Na imprezę polecam od razu przygotować podwójną porcję!PS. Właściwie nie wiem, dlaczego zrobiłam zdjęcie z
czosnkiem :) NIE ma go na liście składników i NIE pasuje do tej sałatki moim zdaniem :D Został chyba z gulaszu z poprzedniego posta, a że udało mi się zrobić tylko to jedno zdjęcie...Zobacz też
sałatkę ze smażonych
pieczarek - swoją
drogą nie wiem, co jest z tą
sałatką, że zawsze pada mi bateria w aparacie ;)Składniki:- 500 gramów
pieczarek- 1/2 białej części niedużego
pora- pęczek
szczypiorku- 5 niedużych
jajek- 2 - 3 łyżki
majonezu-
sól,
pieprz do smaku- opcjonalnie: 2 - 3 łyżki
kukurydzy lub
groszku konserwowegoPrzygotowanie:1.
Pieczarki dokładnie myjemy. Obgotowujemy je przez ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie (wrzucamy
pieczarki dopiero, gdy
woda się zagotuje!). Odstawiamy na durszlaku, żeby obciekły i wystygły.2.
Pora kroimy w dosyć drobne paseczki (najpierw nacinamy wzdłuż ok. 4 mm paski, a później drobno w poprzek). Przekładamy do miski, zasypujemy odrobiną
soli, odstawiamy na kilka minut, a w tym czasie kroimy pozostałe składniki.3. Dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki i
jajka oraz pokrojony
szczypiorek. Opcjonalnie wrzucamy
groszek lub
kukurydzę. Mieszamy z
majonezem, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.A jeśli spodobał Ci się ten post lub okazał się użyteczny dołącz do
grona przyjaciół na Facebooku!