Wykonanie
Prosta, smaczna i szybka
sałatka Cezar z
jarmużem i z
tuńczykiem.
Sałatka Cezar wymyślona przez włoskiego emigranta w Ameryce, którą można przygotować na wiele sposobów. Pyszny sos i chrupiące grzanki to jednak charakterystyczne cechy sałatki. Można ją przyrządzić z
kurczakiem lub z
jajkiem. Warto spróbować w wersji z
tuńczykiem. Pyszna i zdrowa
sałatka w sam raz na poświąteczny detox .
Składniki:2 porcje
Sałatka3 liście
jarmużu3 kromki
chleba, u mnie na zakwasie1 puszka
tuńczyka z
wody1
pomidorSos1 duże
żółtko3 płaty
sardeli (
anchois)1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
winnego octu1 łyżka francuskiej
musztardy, u mnie drobnoziarnista1 łyżeczka
suszonego oregano125 ml dobrej
oliwyszczypta kajeńskiego
pieprzu30 g utartego
parmezanusól do smakugrubo mielony
czarny pieprzuZmiksuj
żółtko z
musztardą,
sardelą i
czosnkiem. Miksując dodaj
oliwę,
sok z cytryny,
ocet,
oregano i utarty
parmezan. Miksuj do utworzenia emulsji. Dopraw sos
solą,
czarnym pieprzem i kajeńskim
pieprzem. Oddziel miękkie liście
jarmużu od twardych łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Ułóż
jarmuż i odciśnięty z zalewy
tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki
pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój
chleb w małą kostkę i zrumień na
oliwie. Posyp
sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem.Polecane przepisy
Sałatka z
kalafiora z
musztardowym dressingiemKolorowa
sałatka z
kalafioraSałatka z
tuńczyka i
fasoliSałatka na ciepło z quinoa,
jarmużem i
fasolką