Wykonanie
Nie
dajcie się zwieść... jej pozornemu niewyszukaniu, a nawet powiedziałabym - nijakości. No bo cóż, na pierwszy rzut oka - trochę jakiejś
salaty i grzanki. Czy to w ogóle może być dobre? No właśnie może. Sekret smaku sałatki Cezar tkwi w sosie, opartym o składniki takie, jak m.in.:
anchois,
sos Worcestershire i
musztarda Dijon, a także w dodatku
parmezanu.
Sałatkę Cezar zrobiłam po raz pierwszy z okazji ostatniej, listopadowej Restaurant Day, która odbyła się pod hasłem Ameryki lat 50-tych. Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie typowo amerykańskim potraw. Ze względów logistycznych nie mogłam zaserwować hamburgerów czy gotowanej
kukurydzy. Inspiracji poszukałam więc poza fast food'ami (no nie licząc hot dogów) i dzięki temu przygotowałam dwie, typowo amerykańskie sałatki. Jedną z nich była właśnie
sałatka Cezar.
Sałatka Cezar - składniki:- średniej wielkości
sałata rzymska- szklanka świeżo startego
parmezanu- łyżeczka
sosu Worcestershire- 2 ząbki
czosnku- 1 duże
żółtko- 4 filety
anchois- 1/2 łyżeczki
musztardy Dijon- łyżeczka
soli- łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu- łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny- 1/2 szklanki ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniado grzanek:- 2 łyżki
masła, roztopionego- łyżka
oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki
soli- 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuSałatka Cezar - przygotowanie:Najpierw zajmijmy się grzankami. Ciabattę kroimy na kawałki (w dość dużą kostkę). W misce łączymy
oliwę z oliwek,
masło,
przyprawy i mieszamy do czasu ich dokładnego połączenia. Dodajemy pokrojony chlebek i mieszamy aż każdy kawałek zostanie dokładnie pokryty
oliwą z
masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy na niego ciabattę z miski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy, aż grzanki będą złote (ok. 10 minut)Sos:
anchois kroimy na drobniejsze części. Przekładamy do miski, dodajemy
sól i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Za pomocą widelca rozgniatamy wszystko na pastę. Dodajemy
pieprz,
sok z cytryny,
sos Worcestershire,
musztardę i
żółtko - mieszamy wszystko trzepaczką, dolewając stopniowo
oliwę z oliwek.Umytą
sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy grzanki i
parmezan. Wszystko polewamy sosem i mieszamy.