Wykonanie
Składniki:Grzanki: kilka kromek
chleba lub
bułka pokrojona na kromki, stopione albo miękkie
masło, ewentualnie
sól i świeżo zmielony
pieprzSałatka: 8 szklanek
sałaty rzymskiej porwanej na kawałki (ja dałam
lodową) 1 szklanka tartego
parmezanu ( ja dodałam trochę
sera Bursztyn)Sos: 1/4 szklanki
oliwy z oliwek, 1łyżka swiezo wyciśnietego
soku z cytryny, 1 łyżka drobno posiekanych filetów
anchois, 2 łyżeczki jasnej, ostrej
musztardy, 1 łyżeczka
sosu worcestershire, 1 łyżeczka drobno posiekanego
czosnku, świezo zmielony
czarny pieprz.Przygotowanie:Kromki smarujemy
masłem z obu stron, kroimy na kawałki i albo rozsypujemy na blasze i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, przekręcając co jakiś czas, aż będą rumiane albo podsmażamy na patelni z obu stron. Po zrobieniu grzanki odstawiamy do ostygnięcia.W niewielkiej miseczce wymieszaj dokladnie
oliwę z
sokiem z cytryny,
anchois,
musztardą,
sosem worcestershire,
czosnkiem i
pieprzem.
Sałatę rwiemy na kawałki (nie używamy metalowego noza do krojenia) i wrzucamy do dużej miski. polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dodajemy
starty ser oraz grzanki i delikatnie mieszamy.
Sałatka swietnie smakuje podana z grillowaną
piersią kurczaka, można ją albo podać w kawałku albo pokroic w kawałki i połączyć z
sałatką.Ponieważ skoczyły mi się
anchois sos robię bez nich i tez wychodzi super. Zaczęłam również kombinować z proporcjami składników i
daję "na oko" dzięki
czemu za każdym razem
sałatka jest inna.