ßßß Cookit - przepis na Sałatka Cezar - Caesar salad

Sałatka Cezar - Caesar salad

nazwa

Wykonanie

Sałatka Cezara to jedna z popularniejszych sałatek. Można ją spotkać zarówno na naszych domowych stołach jak i w wykwintnych restauracjach. Jej pomysłodawcą jest podobno Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz, który przygotował ją po raz pierwszy w swojej restauracji w Tijuanie z resztek, które znalazł w spiżarni. Jest w tym być może ziarnko prawdy, bo klasyczna wersja sałatki Cezar faktycznie jest dość uboga. Poza sałatą i grzankami znajdziecie w niej jedynie dressing.
Jak to z każdym daniem bywa od momentu powstania sałatka znacznie ewoluowała i spotkać dziś można dziesiątki wersji. Sałatki różnią się już tym co stanowi o jej charakterze, czyli dressingiem. Tradycyjnie dressing przyrządzany jest z surowych żółtek, sosu Worcestershire i innych dodatków, które wraz z olejem stworzą emulsje przypominającą nieco majonezowy sos. Sos Worcestershire bywa zastępowany filecikami anchois, surowe żółtka po prostu gotowym majonezem.
Znaczne zmiany zaszły również w składnikach sałatki. Podstawą nadal jest rzymska sałata, a oprócz grzanek można w niej zobaczyć grillowany drób lub inny rodzaj mięsa, a nawet ryby i owoce morza. Bywa do niej dodawany boczek, jajka na twardo, pomidorki.
Ja chciałem Wam zaproponować taką bogatą wersję, a jednocześnie szybką w przygotowaniu. To doskonała sałatka do pracy, bo nie dość że jest pyszna, to zapewni Wam moc wartości odżywczych i sytość przez długi czas.
Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
1 główka rzymskiej mini sałaty
10 pomidorków koktajlowych
2 kromki ciabatty pokrojone w kostkę 1,5cm
2 fileciki anchois
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
15 g startego parmezanu (Parmigiano Reggiano)
3 łyżki zimnej wody
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Przygotować dressing. Fileciki anchois posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, sok z cytryny i wodę i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać parmezan i ponownie zmiksować. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie potrzeby dodać wodę.
Pierś z kurczaka lekko rozbić, na grubość 1,5 cm. Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oliwy. Wrzucić pierś oprószoną solą i pieprzem, smażyć na jednej stronie 2 minuty i kolejne 2 minuty na drugiej. Przewrócić ponownie pierś i smażyć przez 1 minutę i ponownie przerzucić na drugą stronę, smażąc kolejną minutę. Odstawić na chwilę, aby mięso odpoczęło. W między czasie ciabattę podpiec na suchej patelni, aby się zarumieniła, porwać sałatę na małe kawałki, pomidorki przekroić na pół i całość ułożyć w misce. Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm plastry, położyć na sałacie i skropić całość dressingiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/10/salatka-cezar-caesar-salad.html