Wykonanie
Sałatka Cezara to jedna z popularniejszych sałatek. Można ją spotkać zarówno na naszych domowych stołach jak i w wykwintnych restauracjach. Jej pomysłodawcą jest podobno Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz, który przygotował ją po raz pierwszy w swojej restauracji w Tijuanie z resztek, które znalazł w spiżarni. Jest w tym być może ziarnko prawdy, bo klasyczna wersja sałatki Cezar faktycznie jest dość uboga. Poza
sałatą i grzankami znajdziecie w niej jedynie dressing.Jak to z każdym daniem bywa od momentu powstania
sałatka znacznie ewoluowała i spotkać dziś można dziesiątki wersji. Sałatki różnią się już tym co stanowi o jej charakterze, czyli dressingiem. Tradycyjnie dressing przyrządzany jest z
surowych żółtek,
sosu Worcestershire i innych dodatków, które wraz z
olejem stworzą emulsje przypominającą nieco
majonezowy sos.
Sos Worcestershire bywa zastępowany filecikami
anchois,
surowe żółtka po prostu gotowym
majonezem.Znaczne zmiany zaszły również w składnikach sałatki. Podstawą nadal jest
rzymska sałata, a oprócz grzanek można w niej zobaczyć grillowany
drób lub inny rodzaj
mięsa, a nawet
ryby i owoce morza. Bywa do niej dodawany
boczek,
jajka na twardo,
pomidorki.Ja chciałem Wam zaproponować taką bogatą wersję, a jednocześnie szybką w przygotowaniu. To doskonała
sałatka do pracy, bo nie dość że jest pyszna, to zapewni Wam moc wartości odżywczych i sytość przez długi czas.
Składniki (2 porcje):2
piersi z kurczaka1 główka rzymskiej mini
sałaty10
pomidorków koktajlowych2 kromki ciabatty pokrojone w kostkę 1,5cm2 fileciki
anchois1 ząbek
czosnku2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
soku z cytryny15 g startego
parmezanu (Parmigiano Reggiano)3 łyżki zimnej
wodysól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
Przygotować dressing. Fileciki
anchois posiekać, ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać
majonez,
sok z cytryny i
wodę i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać
parmezan i ponownie zmiksować. Sos powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany, dlatego w razie potrzeby dodać
wodę.
Pierś z kurczaka lekko rozbić, na grubość 1,5 cm. Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną
oliwy. Wrzucić pierś oprószoną
solą i
pieprzem, smażyć na jednej stronie 2 minuty i kolejne 2 minuty na drugiej. Przewrócić ponownie pierś i smażyć przez 1 minutę i ponownie przerzucić na drugą stronę, smażąc kolejną minutę. Odstawić na chwilę, aby
mięso odpoczęło. W
między czasie ciabattę podpiec na suchej patelni, aby się zarumieniła, porwać
sałatę na małe kawałki,
pomidorki przekroić na pół i całość ułożyć w misce.
Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm plastry, położyć na sałacie i skropić całość dressingiem.Smacznego :-)