Wykonanie
Jak poprawić sobie humor jesienią? Najlepszym sposobem będą pyszne i rozgrzewające potrawy. Jakub Kuroń pokaże, jak zrobić pierogi z gęsiną i
żurawiną.Składniki:Ciasto:1 kg
mąki pszennej + odrobina do oprószenia blatu1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliFarsz:1 kg
mięsa z gęsi gotowanego (Udka, szyjka,
serce, żołądek)2
cebule, pokrojone w kostkę1/2 pęczka
kolendry świeżej, posiekanej100 g
żurawiny suszonej2 łyżki
oleju1 łyżka prażonego
sezamuSok z ½
cytryny1-2 łyżki
sosu sojowegoSposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj
sól. Na blacie usyp kopczyk, wlej do niego
wodę,
olej i wbij
jajko. Delikatnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu, podsyp
mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierka lub folią spożywczą. Odstaw na czas przygotowania farszu.
Żurawinę zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, następnie odsącz i posiekaj. Na
oleju podsmaż
cebulę do ciemno złotego koloru.
Mięso drobno posiekaj, dodaj do niego
cebulę,
sezam,
żurawinę,
kolendrę. Dopraw
sokiem z cytryny,
sosem sojowym,
solą i
pieprzem. Ciasto rozwałkuj, odrobinę podsypując
mąką, na grubość około 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki (najlepiej za pomocą szklanki). Na krążki układaj łyżeczkę nadzienia,
sklej dokładnie brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj