ßßß Cookit - przepis na Sól, pieprz

Sól, pieprz

nazwa

Wykonanie

Jak poprawić sobie humor jesienią? Najlepszym sposobem będą pyszne i rozgrzewające potrawy. Jakub Kuroń pokaże, jak zrobić pierogi z gęsiną i żurawiną.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej + odrobina do oprószenia blatu
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 kg mięsa z gęsi gotowanego (Udka, szyjka, serce, żołądek)
2 cebule, pokrojone w kostkę
1/2 pęczka kolendry świeżej, posiekanej
100 g żurawiny suszonej
2 łyżki oleju
1 łyżka prażonego sezamu
Sok z ½ cytryny
1-2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. Na blacie usyp kopczyk, wlej do niego wodę, olej i wbij jajko. Delikatnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu, podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierka lub folią spożywczą. Odstaw na czas przygotowania farszu. Żurawinę zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, następnie odsącz i posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę do ciemno złotego koloru. Mięso drobno posiekaj, dodaj do niego cebulę, sezam, żurawinę, kolendrę. Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, odrobinę podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki (najlepiej za pomocą szklanki). Na krążki układaj łyżeczkę nadzienia, sklej dokładnie brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Inne odcinki cyklu zobaczysz tutaj
Kanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,135410,19145673,pierogi-z-gesina-i-zurawina-jakub-kuron-gotuje.html