ßßß Cookit - przepis na Chinkali - gruzińskie pierożki

Chinkali - gruzińskie pierożki

nazwa

Wykonanie

Pisałam ostatnio relację z degustacji dań gruzińskich restauracji Gaumarjos . W komentarzach na fb pojawiła się prośba o przygotowanie gruzińskich pierożków – chinkali. Oto więc i one.
Mój mąż jak zobaczy zdjęcia z warsztatów stwierdził, że bardzo chętnie zjadłby właśnie takie pierożki. Jest to danie mięsne a farsz, oryginalnie, przygotowywany jest z wieprzowiny i jagnięciny. Jestem realistką i wiem, że w polskim domu rzadko używamy jagnięciny (ze względu na cenę pewnie). Nie znamy tego mięsa i nie jadamy go na co dzień. Moje chinkali przygotowałam więc tylko z mięsa wieprzowego.
Jak w każdych pierogach, najważniejszy jest przede wszystkim farsz. To on jest sercem dania. Ważne jest aby przede wszystkim użyć dobrej jakości mięsa i świeżych ziół.
Obowiązkowo chinkali podałam z gruzińskim winem. Chociaż na winach się nie znam kompletnie to dzięki butelce, którą dostałam na warsztatach wiem, że wina gruzińskie są dobre. Polecam!
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej – ja użyłam tortowej
1 jajko M
łyżeczka soli
około 2 szklanek zimnej wody
Mąkę, jajko i sól włożyłam do maszyny do pieczenia chleba. Dodałam połowę wody i włączyłam maszynę na zagniatanie ciasta (makaron). Stopniowo dodawałam resztę wody do momentu aż ciasto utworzy zwartą i twardą masę.
Składniki na farsz:
1 kg mięsa wieprzowego – mielonego np z karkówki – ważne aby mięso było tłuste i świeże
pęczek świeżej kolendry
3 cebule
około szklanki rosołu świeżo ugotowanego – ja dodałam bulionu drobiowego, który zawsze gotuję jako bazę do zupy (korpus z kurczaka, 2 skrzydełka, marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, ziele angielskie i liść laurowy)
sól i pieprz czarny świeżo mielony
Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą (lub zmieloną razem z mięsem) oraz z posiekaną kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rosół i dokładnie mieszamy. Płynu dodajemy tyle aby mięso ładnie go wchłonęło ale nie pływało.
Od ciasta odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy z niego kulki i wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni. Nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy (tak jak na zdjęciach) i mocno zaciskamy.
Gotujemy we wrzącej wodzie około 15 minut (mieszając delikatnie co jakiś czas aby nie przywarły do dna). Przekładamy ostrożnie na talerz aby nie pękły i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chinkali-gruzinskie-pierozki