Wykonanie

Pisałam ostatnio relację z degustacji dań gruzińskich restauracji Gaumarjos . W komentarzach na fb pojawiła się prośba o przygotowanie gruzińskich pierożków – chinkali. Oto więc i one.Mój mąż jak zobaczy zdjęcia z warsztatów stwierdził, że bardzo chętnie zjadłby właśnie takie pierożki. Jest to danie
mięsne a farsz, oryginalnie, przygotowywany jest z
wieprzowiny i
jagnięciny. Jestem realistką i wiem, że w polskim domu rzadko używamy
jagnięciny (ze względu na cenę pewnie). Nie znamy tego
mięsa i nie jadamy go na co dzień. Moje chinkali przygotowałam więc tylko z
mięsa wieprzowego.Jak w każdych pierogach, najważniejszy jest przede wszystkim farsz. To on jest
sercem dania. Ważne jest aby przede wszystkim użyć dobrej jakości
mięsa i świeżych
ziół.Obowiązkowo chinkali podałam z gruzińskim
winem. Chociaż na winach się nie znam kompletnie to dzięki butelce, którą dostałam na warsztatach wiem, że
wina gruzińskie są dobre. Polecam!

Składniki na ciasto:1 kg
mąki pszennej – ja użyłam tortowej1
jajko Młyżeczka
soliokoło 2 szklanek zimnej
wodyMąkę,
jajko i
sól włożyłam do maszyny do pieczenia
chleba. Dodałam połowę
wody i włączyłam maszynę na zagniatanie ciasta (
makaron). Stopniowo dodawałam resztę
wody do momentu aż ciasto utworzy zwartą i twardą masę.Składniki na farsz:1 kg
mięsa wieprzowego – mielonego np z
karkówki – ważne aby
mięso było tłuste i świeżepęczek świeżej
kolendry3
cebuleokoło szklanki rosołu świeżo ugotowanego – ja dodałam
bulionu drobiowego, który zawsze gotuję jako bazę do zupy (korpus z
kurczaka, 2 skrzydełka,
marchewka,
pietruszka, kawałek
pora, kawałek
selera,
ziele angielskie i
liść laurowy)
sól i
pieprz czarny świeżo mielony
Mięso mieszamy z drobno posiekaną
cebulą (lub zmieloną razem z
mięsem) oraz z posiekaną
kolendrą. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy rosół i dokładnie mieszamy. Płynu dodajemy tyle aby
mięso ładnie go wchłonęło ale nie pływało.Od ciasta odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy z niego kulki i wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni. Nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy (tak jak na zdjęciach) i mocno zaciskamy.Gotujemy we wrzącej wodzie około 15 minut (mieszając delikatnie co jakiś czas aby nie przywarły do dna). Przekładamy ostrożnie na talerz aby nie pękły i posypujemy świeżo mielonym
czarnym pieprzem.