Wykonanie
Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis:
Ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki ciepłej
wody- 1
jajko- szczypta
soliFarsz:- 150 gram
mięsa wołowego- 300 gram
mięsa wieprzowego- 1 łyżeczka
kolendry w ziarnkach- 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby
mięso nie pływało w rosole)- 1/2
cebuli- 1
jajko-
pieprz i
sól do smakuwykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać
sól w środku zrobić dziurkę i wbić
jajko roztrzepać je widelcem i łączyć z
mąką, lać wolno
wodę i wyrabiać palcami.Po wyrobieniu obsypać trochę
mąką i odstawić na bok.
Mięso zmielić z
kolendrą i
cebulą. Wyrobić
mięso razem z
pieprzem i
solą dodać roztrzepane wcześniej
jajko po uzyskaniu jednolitej masy powoli dolewać rosół równocześnie wyrabiając.Rozwałkować ciasto i wykroić dość duże kółko ponownie je rozwałkować żeby było wielkości mniej więcej dłoni na środku kładziemy łyżeczkę
mięsa i z ciasta tworzymy sakiewkę trzeba mocno docisnąć, żeby podczas gotowania sakiewka nie otworzyła się.Wrzucić na gotującą się osoloną
wodę i gotować do wypłynięcia wszystkich pierożków.Do podania można posypać
pieprzem, ja tego nie zrobiłam.Należy jeść na ciepło, ponieważ po wystygnięciu rosół wsiąka w
mięso.(dołączam zdjęcia są słabej jakości ale chciałam pokazać jak mi wyszło)Smacznego!