ßßß
Składniki:Ciasto:mąka pszenna - 1 kg (plus do obsypania)woda (ciepła) - ile mąka zabierzesól - szczyptaolej - 2 łyżkiFarsz:mięso wieprzowe - 1,5 kgcebula - 2 sztukijajko - 1 sztukasól, pieprz - do smakumagi - 1 łyżkaSmażenie:olej - 4 łyżkiOkraszenie pierogów:cebula - 4 sztuki
Zaczynamy od mięsa .Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zajmuje to około godziny do półtorej w zależności czy mięso jest w jednym kawałki czy pokrojone na mniejsze części. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy mięso będzie miękkie cebula zdąży nam się ostudzić. Mięso ostudzone lub nie (jak wolicie) mielimy w maszynce, dodajemy do zmielonego mięsa cebulę, ta, którą podsmażaliśmy wcześniej. Ja dodaję cebulę w takiej postaci, jeśli wolicie możecie ją także zmielić. Przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Dodajemy jajko, które zwiąże nam całość. Farsz musi mieć wyrazisty smak, gdy dodamy go do ciasta będzie mdły jeśli zbyt "delikatnie" go przyprawiamy.Teraz ciasto:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;) Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy/rwiemy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, robimy placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy farsz." Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Pozostaje nam usmażenie pozostałej cebuli i polanie nią ugotowanych pierogów.Smacznego!