Wykonanie
Składniki4 porcje, po 377 kcal
Sos pomidorowy1 łyżka
oliwy2
cebulki szalotki1 ząbek
czosnku250 ml passaty (przecieru)
pomidorowegosól,
pieprz,
cukier,
suszone oreganokilka listków
bazyliioraz1 łyżka
oliwy1
cukinia (ok. 300 g)1
czerwona papryka1 łyżeczka
suszonego oregano400 g ugotowanych gnocchi (domowych lub kupionych) lub
polskich kopytek125 g kulka
mozzarelli70 g tartego
parmezanuPrzygotowanie
Sos pomidorowyW garnku na
oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać posiekany
czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać
przecier pomidorowy, doprawić szczyptą
soli,
pieprzu,
cukru i
oregano. Gotować przez ok. 5 - 7 minut, następnie dodać
bazylię i zmiksować.Przygotowanie zapiekankiNa patelni na
oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę
cukinię i
paprykę. W międzyczasie doprawić ją
suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki
sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową
mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową
parmezanu.Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę
sosu pomidorowego oraz resztę
mozzarelli i
parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż
ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.