ßßß Cookit - przepis na Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje, po 377 kcal
Sos pomidorowy
1 łyżka oliwy
2 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
250 ml passaty (przecieru) pomidorowego
sól, pieprz, cukier, suszone oregano
kilka listków bazylii
oraz
1 łyżka oliwy
1 cukinia (ok. 300 g)
1 czerwona papryka
1 łyżeczka suszonego oregano
400 g ugotowanych gnocchi (domowych lub kupionych) lub polskich kopytek
125 g kulka mozzarelli
70 g tartego parmezanu
Przygotowanie
Sos pomidorowy
W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotować przez ok. 5 - 7 minut, następnie dodać bazylię i zmiksować.
Przygotowanie zapiekanki
Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu.
Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/gnocchi-zapiekane-w-sosie-pomidorowym-z-mozzarella-i-warzywami