Wykonanie
Lubicie cukinię? Ja ją wprost uwielbiam i to nie tylko za jej smak, ale fakt, że można z niej wyczarować najrozmaitsze dania. W mojej kuchni mogłabym używać jej codziennie, przez tydzień, a ani razu nie powtórzyłabym zrobionego w ten czas dania, co więcej poszczególne potrawy miałyby inny smak i nie sprawiłyby, że domownicy zapałaliby nienawiścią do tego warzywa.
Cukinia jest cudownym nośnikiem smaku i świetnie komponuje się z innymi warzywami, dlatego często używamy jej jako tła potrawy. A może by tak wyjątkowo dać
cukinii rolę główną? Proponuję upiec ją w całości, gdyż jak u
bakłażana, dopiero wtedy wydobędziemy prawdziwy, głęboki smak
cukinii. Co zaskakujące, upieczona w całości nabiera lekkiej
słodyczy. Osobiście,
cukinia w takiej postaci jest moim numerem jeden.
(2 porcje)- 2 duże
cukinie- 2 puszki (każda po 400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 2 ząbki
czosnku- 2
cebule- szczypta
brązowego cukru- duża garść świeżej
bazylii-
oliwa-
pieprz,
sól- do podania: świeża
bazylia, świeżo zmielony
pieprzNastawiam piekarnik na 180 st. C.Na wysmarowaną
oliwą blaszkę wy kładam całe
cukinie. Całość lekko skrapiam
oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 50-60 min. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.W międzyczasie przygotowuję sos. Pokrojoną drobno
cebulę podsmażam na
oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki
czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by
czosnek się nie przypalił.
Cebulę i
czosnek zalewam
pomidorami. Dodaję szczyptę
brązowego cukru, świeżą
bazylię,
solę,
pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Sos ma się zredukować.Gdy sos się zredukuje, zdejmuję go z palnika. W razie potrzeby
solę i
pieprzę do smaku.Upieczone
cukinie wyjmuje z piekarnika. Powinny być miękkie.Na półmisku układam 2/3 gotowego sosu, na nim układam
cukinie. Przykrywam je pozostałą częścią
pomidorów. Całość dekoruję listkami
bazylii i oprószam świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!