ßßß
wegańskie, bezglutenowe- 4 pory - dość grube- 100 g suchej kaszy jaglanej - przelanej wrzątkiem i podgotowanej ok. 10 min.- 1 czerwona papryka- 1 cukinia- 1 duża cebula- 1 ząbek czosnku- garść świeżych liści bazylii- szczypta cząbru- 1 łyżeczka ziół prowansalskich- 2 puszki (po 400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 1 brązowego cukru (można pominąć)- oliwa- sól, pieprz- do podania: kilka listków świeżej bazylii, świeżo zmielony pieprzPora oczyszczam i odcinam białą część. To właśnie z niej będę robiła moje "cannelloni". Delikatnie po kolei zsuwam kolejne warstwy pora. W sumie będę potrzebowała ich 8-10. Jeśli nie mamy takiej precyzji i któraś z "porowych rurek" pęknie - nie przejmujemy się tym, jeszcze da się je uratować. Rurki wkładam do lekko osolonej, wrzącej wody na ok. 3-4 min. Natomiast, z pozostałego pora pozostawiam tylko pozostałość białych części z dwóch porów. Resztę wyrzucam lub wykorzystuję do innej potrawy (np. wywaru warzywnego).Na oleju podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany drobno ząbek czosnku. Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, cząber i zioła prowansalskie. Całość lekko pieprzę i solę i smażę na małym ogniu ok. 10 min (warzywa muszą być miękkie).Do podgotowanej kaszy jaglanej dodaję usmażone warzywa i garść listków świeżej bazylii. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Na płaską patelnię przekładam 2 puszki pomidorów. Rozdrabniam je widelcem, doprawiam solą, pieprzem i 1 łyżeczką brązowego cukru (można pominąć). Chwilę przesmażam, by pomidory się odrobinę zredukowały.Tak przygotowaną jaglano-warzywną masą nadziewam porowe cannelonni.Naczynie ceramiczne smaruję lekko oliwą, wykładam 1/4 sosu pomidorowego, następnie układam moje cannelloni. Na koniec przykrywam je pozostałą częścią sosu.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-40 min.Gotowe wyjmuję w piekarnika i posypuję listkami świeżej bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego