Wykonanie
Nie wiem, jak wy, ale my już mamy dosyć świątecznego obżarstwa. Choć wszystko było pyszne, marzymy o powrocie na naszej warzywnej diety, dlatego dziś coś bardziej fit. Coś idealnego dla tych, którzy tak jak my chcą się odżywiać zdrowo, ale jednocześnie smacznie i kolorowo. Co powiecie na
cannelloni z nadzieniem z
kaszy jaglanej? Dodam, że to nie jest zwykłe
cannelloni. To
cannelloni z
pora! Zapewniam, że danie to jest nie tylko zdrowe, pyszne, ale także i atrakcyjne wizualnie, dlatego może stać się częścią niejednej imprezy. Może właśnie tej sylwestrowej? Zaskoczcie waszych znajomych i pokażcie, że warzywa też potrafią być pyszne :)
wegańskie, bezglutenowe- 4
pory - dość grube- 100 g suchej
kaszy jaglanej - przelanej wrzątkiem i podgotowanej ok. 10 min.- 1
czerwona papryka- 1
cukinia- 1 duża
cebula- 1 ząbek
czosnku- garść świeżych liści
bazylii- szczypta cząbru- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- 2 puszki (po 400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 1
brązowego cukru (można pominąć)-
oliwa-
sól,
pieprz- do podania: kilka listków świeżej
bazylii, świeżo zmielony
pieprzPora oczyszczam i odcinam białą część. To właśnie z niej
będę robiła moje "
cannelloni". Delikatnie po kolei zsuwam kolejne warstwy
pora. W
sumie będę potrzebowała ich 8-10. Jeśli nie mamy takiej precyzji i któraś z "
porowych rurek" pęknie - nie przejmujemy się tym, jeszcze da się je uratować. Rurki wkładam do lekko osolonej, wrzącej
wody na ok. 3-4 min. Natomiast, z pozostałego
pora pozostawiam tylko pozostałość białych części z dwóch
porów. Resztę wyrzucam lub wykorzystuję do innej potrawy (np.
wywaru warzywnego).Na
oleju podsmażam pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodaję posiekany drobno ząbek
czosnku. Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną w kostkę
paprykę i
cukinię, cząber i
zioła prowansalskie. Całość lekko
pieprzę i
solę i smażę na małym ogniu ok. 10 min (warzywa muszą być miękkie).Do podgotowanej
kaszy jaglanej dodaję usmażone warzywa i garść listków świeżej
bazylii. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Na płaską patelnię przekładam 2 puszki
pomidorów. Rozdrabniam je widelcem, doprawiam
solą,
pieprzem i 1 łyżeczką
brązowego cukru (można pominąć). Chwilę przesmażam, by
pomidory się odrobinę zredukowały.Tak przygotowaną jaglano-warzywną masą nadziewam
porowe cannelonni.Naczynie ceramiczne smaruję lekko
oliwą, wykładam 1/4
sosu pomidorowego, następnie układam moje
cannelloni. Na koniec przykrywam je pozostałą częścią sosu.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-40 min.Gotowe wyjmuję w piekarnika i posypuję listkami świeżej
bazylii i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego