Wykonanie
Zapiekanka makaronowa z
dorszem,
cukinią i
pomidorkami koktajlowymi. Szybkie i pyszne danie na obiad lub kolację.
Składniki na porcję dla 2 osób:ok.16 muszli
makaronowych z
mąki żytniej razowej (do kupienia w sklepach z eko-żywnością)
filety z dorsza (ok. 200 g)1 gałązka
pomidorków koktajlowych1/3
cukinii pokrojonej w półksiężyce30 g potartego
parmezanuDodatkowo:
sos pomidorowy gotowy lub domowej robotySkładniki na
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1 mała
cebula1 ząbek
czosnkupieprz,
sól do smakuszczypta czerwonej
ostrej paprykigarść porwanych liści
bazyliiWykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filety z dorsza myjemy i oprószamy
solą, odstawiamy.
Sos pomidorowyDo rondla wlewamy
oliwę, wrzucamy posiekaną
cebulę i podsmażamy. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
pomidory z puszki,
sól,
pieprz,
chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, liście świeżej
bazylii oraz
filety z dorsza (możemy je przeciąć na mniejsze kawałki). Całość gotujemy ok. 10 min na małym ogniu.Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy połowę
sosu pomidorowego, układamy
makaronowe muszle, kawałki
dorsza, kawałki
cukinii i
pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy pozostały sosem i posypujemy
parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika (temperatura 180 st. C) na ok. 35-40 minut.Smacznego!