ßßß Cookit - przepis na Makaron muszle nadziewany warzywami w sosie pomidorowym

Makaron muszle nadziewany warzywami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie mój wpis o makaronach? Pisałam wtedy, że do nadziewania najlepiej nadaje się makaron conchiglioni, znany też jako muszle. Dziś mam dla Was właśnie taki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy amator włoskiej kuchni sobie z nim poradzi.
Przygotowując to danie nie zapomnijcie o podgotowaniu makaronu, nie będzie wtedy wysuszony po zapiekaniu. Jeśli lubicie makaronowe zapiekanki z serem, możecie posypać całość parmezanem lub mozzarellą. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską, bez sera i po zapieczeniu wyszła przepyszna! Polecam na niedzielny obiad :)
Składniki:
około 10-12 muszli na osobę,
1/2 cukini,
1 biała papryka,
puszka pomidorów,
200 ml passaty pomidorowej (gotowy sos pomidorowy),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz 1/4 łyżeczki soli. Doprawić do smaku pieprzem.
Muszle wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia.
W rondlu podgrzać sos pomidorowy (passatę) i dodać pozostałe zioła, cukier i sól.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy przelać połowę sosu pomidorowego na dno. Do muszli nakładać farsz warzywny i układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Na koniec polać wszystkie muszle pozostałym sosem. Można całość posypać żółtym serem lub mozzarellą.
Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez 25-30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/03/makaron-muszle-nadziewany-warzywami-w.html