Wykonanie
Pamiętacie mój wpis o makaronach?
Pisałam wtedy, że do nadziewania najlepiej nadaje się
makaron conchiglioni, znany też jako muszle. Dziś mam dla Was właśnie taki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy amator włoskiej kuchni sobie z nim poradzi.Przygotowując to danie nie zapomnijcie o podgotowaniu
makaronu, nie będzie wtedy wysuszony po zapiekaniu. Jeśli lubicie
makaronowe zapiekanki z
serem, możecie posypać całość
parmezanem lub
mozzarellą. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską, bez
sera i po zapieczeniu wyszła przepyszna! Polecam na niedzielny obiad :)
Składniki:około 10-12 muszli na osobę,1/2
cukini,1 biała
papryka,puszka
pomidorów,200 ml passaty pomidorowej (gotowy
sos pomidorowy),1 ząbek
czosnku,1 łyżeczka
suszonego oregano,1 łyżeczka suszonej
bazylii,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
oliwy,1/2 łyżeczki
soli,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinię i
paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej
oliwie.Dodać
pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki
oregano i
bazylii oraz 1/4 łyżeczki
soli. Doprawić do smaku
pieprzem.Muszle wrzucić do gotującej się
wody i podgotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą. Odstawić do ostygnięcia.W rondlu podgrzać
sos pomidorowy (passatę) i dodać pozostałe
zioła,
cukier i
sól.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością
oliwy przelać połowę
sosu pomidorowego na dno. Do muszli nakładać farsz warzywny i układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Na koniec polać wszystkie muszle pozostałym sosem. Można całość posypać
żółtym serem lub
mozzarellą.Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez 25-30 minut.Smacznego!