Wykonanie
Lubię takie przepisy, gdzie chodzi głownie o pomysł, nie o ścisłe proporcje. Tak jest tutaj - to jedynie od Was zależy, ilu użyjecie
jajek, ilu
pieczarek, i ile
szpinaku. Efekt zawsze będzie smaczny i zdrowy. Kolorowe, smaczne, pożywne śniadanie - to lubię :)
4
jajka6-8
pieczarek - pokrojonych w ćwiartki2 duże garści
świeżego szpinaku - umytego, bez ogonków1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakustarty drobno
parmezan,
cheddar lub inny
ser żółty - do posypaniaew.
chili w płatkach - do dekoracji
oliwa z oliwek do smażeniaNa niewielkiej ilości podsmażamy
pieczarki z
czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy
szpinak. Smażymy, mieszając, aż
szpinak "zwiędnie". Doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem, przekładamy na talerze. Na tej samej patelni smażymy
jajka sadzone.Usmażone
jajka układamy na
szpinaku, posypujemy
startym serem i ew.
płatkami chili.