Wykonanie
Zupka ta "chodziła" za mną kilka tygodni zanim rzeczywiście postanowiłam ją spróbować. Po pierwsze lane kluski, których jeszcze do niedawna nie byłam w stanie tolerować poza wersją tradycyjna z
boczkiem i
cebulką, poza tym
ciecierzyca, która była dla mnie czymś zupełnie nowym. Próbowałam zdefiniować M. jak smakuje to nasiono i najbliższe smakiem wg mnie jest
groch i
fasola. Dlaczego ciecierzyca? Ponieważ staramy się w domu wprowadzać zmiany i urozmaicenia w diecie - wyznacznikiem tego jest spora ilość nowo zakupionych przypraw i wszelkiego rodzaju
kasz,
ryżów,
fasoli co zapewne będzie się dało zauważyć w kolejnych przepisach.
Składniki na zupę:*ok. 200 g
ciecierzycy* 5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego* 1 , 5 l rosołu* ząbek
czosnku*
sól,
płatki chilli (lub mielone), pół łyżeczki suszonego
tymianku*
oliwa z oliwekskładniki na kluski: 1
jajo, 3 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego
szpinaku, szczypta
soli, ok. 1 szklanki
mąkiCiecierzycę przygotować dzień wcześniej zamaczając w podwójnej ilości
wody (na co najmniej 12 godz.) W tej samej wodzie lekko osolonej gotować przez ok. 40 min. do miękkości.
Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzaną
oliwę, dodać odcedzoną
ciecierzycę i
tymianek, Chwilę smażyć i wrzucić do gotującego się rosołu. Dodać koncentrat,
przyprawy, ewentualnie zaciągnąć
śmietaną.Składniki na kluski połączyć w garnuszku. Ciasto powinno być gęste. małą łyżeczką nakładać kluski do wrzącej osolonej
wody i gotować 3 minuty. Odcedzić, przelać zimna
wodą i podawać z przygotowaną wcześniej zupą.Smacznego!A.