Bardzo smaczny i lekki posiłek w sam raz na zdrową kolację polecam. Aromatyczna świeża bazylia i pyszn y szpinak z lekkim dresingiem.Składniki :Marynata :1 pęczek bazylii2 ząbki czosnku1 cytryna100 ml oliwy z oliweksól o obniżonej zawartości soduświeżo zmielony pieprzK urczak i sałata :2 filety z piersi kurczaka3 suszone pomidory1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej musztardy1 łyżeczka octu winnego200 g młodego szpinakuOpis wykonania :Bazylie siekamy drobno przekładamy do miski, dodajemy przeciśni ę ty przez praskę czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Każdy filet kroimy na cztery części.Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty z bazylii i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki.Na talerzach układamy umyty szpinak, oliwę, ocet, sok z cytryny i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy szpinak.Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnie i smażymy mięso z piersi już bez użycia tłuszczu, około 10 minut, aż się przyrumieni.Usmażone mięso układamy na szpinaku oprószamy solą i pieprzem posypujemy paseczkami suszonego pomidora.Smacznego.Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy